Gyerek

A koronavírus-fertőzés tünetei

Az idősekre és a krónikus betegekre van a legnagyobb veszélye a koronavírusnak. A tünetek bár tipikusak, ami megnehezítheti az önbeazonosítást, hogy az influenzához nagyon hasonlóak a jelek.
2020. Március 09.
A koronavírus tünetei (fotó: Getty Images)

Az eddig tapasztalatok szerint a koronavírus személyes kontaktussal, cseppfertőzéssel terjed. Egy február elején megjelent kínai tanulmány szerint a koronavírus terjedésének másodlagos útja a hasmenés lehet.

A koronavírus fertőzés jele lehet a magas láz, a száraz köhögés, nehézlégzés, hasmenés, orrfolyás, orrdugulás, tehát nagyon hasonlóak a tünetei az influenza tüneteihez. Ha koronavírus fertőzésre gyanakszunk, akkor nemcsak a tüneteinket érdemes végiggondolni, hanem azt is, voltunk-e a közelmúltban olyan országban, amelyet érint a fertőzés, találkoztunk-e olyan ismerőssel, aki járt ilyen országban. Ha csak minimális a valószínűsége, hogy koronavírussal fertőződtünk meg, akkor se menjünk közösségbe, hívjuk a háziorvost vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megadott információs telefonszámot.

A koronavírus az eddigi megfigyelések alapján az idősekre, a férfiakra és a krónikus betegségekben szenvedőkre – úgy mint például a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők- van igazán nagy veszéllyel, körükben akár halálos is lehet.

A fertőzés lappangási ideje akár 14 nap is lehet. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő is lehet.