Baba

Ezek a mondatok segíthetnek, ha szülés után magad alatt vagy

Baby blues vagy posztpartum depresszió: egyre többen ismerik ezeket a fogalmakat. Ilyenkor fontosak a társak, de akár magunkon is segíthetünk.
2021. Május 11.
Baby blues - Fotó: Getty

Vártad a babádat, most még sem tudsz örülni neki. Esetleg már a terhesség annyira megviselt, hogy megfordult a fejedben: kellett nekem ez az egész?! Az is lehet, hogy a szülésed nem volt épp jó élmény, és azóta sem tudsz szabadulni a traumától. Vagy egyszerűen csak annyira megváltozott az életed az újszülöttel, annyira túlterheltnek érzed magad, hogy néha nem bírod, és nem is tudod, miért kéne bírnod. Nem találsz örömöt az anyaságban, csak gépiesen csinálod, amit kell a baba körül.

Elképzelhető, hogy úgynevezett baby blues-ban vagy posztpartum depresszióban szenvedsz, amiben mindenképpen segítséget kell kérned, lehet, hogy nem csak a szeretteidtől, de szakembertől is. De addig is, amíg eljut hozzájuk a hangod, a Mélylevegő Projekt összeállított neked olyan mondatokat, amik átmenetileg segíthetnek, ha nagyon mélyen érzed magad. Ezt a projektet fiatal pszichológus-hallgatók hozták létre eredetileg szintén fiataloknak, de ötleteik felnőttek számára is jól használhatók. Mindenkinek, aki úgy érzik, kibillent mentális egészségéből. Lássuk hát a tíz kulcsmondatot!

1.      Egy rossz nap vagy hét nem egyenlő a rossz élettel.

2.      Ez az érzés elmúlik.

3.      Elég vagyok.

4.      Jobb lesz (még ha most nem is hiszem).

5.      Nem minden gondolatom igaz.

6.      Nem a diagnózisom határoz meg.

7.      Segítséget kérni oké.

8.      Képes vagyok változni és fejlődni.

9.      Igen, nehéz, de képes vagyok rá.

10.    Megérdemlem, hogy jól legyek.