Baba

Ezért ne rázd soha a babát!

A kisgyermekek megrázása a 3 év alatti korosztályt érintő egyik leggyakoribb bántalmazási forma, mely súlyos, maradandó sérüléseket okozhat, sőt akár halálhoz is vezethet.
2017. Március 03.

Akármennyire is mérges vagy, ne rázd meg a babát!

Nemzetközi adatok szerint a bántalmazott csecsemők és kisgyermekek körében az egyik vezető halálok a megrázott gyermek szindróma, azok pedig, akik túlélik, szintén komoly sérüléseket szenvednek. Számszerűsítve egy 2003-as kanadai kutatás szerint a gyerekek 19%-a halt bele a traumába, a túlélők több mint fele idegrendszeri károsodást, 65%-uk látássérülést szenvedett, és 85%-nak volt szüksége komplex kezelésekre a rázást követően.

Hazánkban évente néhány száz ilyen esettel találkoznak az orvosok, az ok pedig általában az, hogy a szülőknek fogalmuk sincs, hogy a hirtelen, indulatból megrázott gyerekben milyen súlyos károkat tehetnek – mondja a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

Miért ne rázd meg a gyermeked?

A csecsemők, kisgyermekek feje a testükhöz képest nagy és súlyos, a nyakizmaik pedig még nem elég erősek, így rázás esetén az agyvelő, a csigolyák és a gerincvelő is sérülhet. Rázás közben a puha és sérülékeny agy nekiütődik a koponyacsontnak, melynek következtében vérzés alakul ki, az agy állományában pedig súlyos sérülések keletkeznek. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy felnőtt egy frontális ütközéses balesetet szenvedne el. Mindezek a csecsemő halálához vagy súlyos, maradandó károsodásokhoz (mozgási, szellemi fejlődésbeli elmaradások, bénulás, vakság, látásromlás) vezethetnek.

Mik a megrázott gyermek szindróma tünetei?

A legtöbb esetben eleinte nincsenek drámai tünetek: a gyermek fáradékonnyá, aluszékonnyá válik, esetleg hány, majd fokozatosan egyre súlyosabb tudatzavar, végül kóma alakul ki. Jellemző, hogy ilyenkor a csecsemő kutacsa elődomborodik, feszül. Ez már életveszélyes állapotra utal, mégis sajnos sokan csak ekkor fordulnak orvoshoz.

De mégis miért tenne bárki is ilyet?

A leggyakoribb ok, hogy a fáradtságtól és a baba folyamatos sírásától frusztrált szülő/gondozó hirtelen, indulatból vagy önkontrollját elvesztve megragadja a babát, és erőteljesen megrázza annak reményében, hogy a gyermek abbahagyja a sírást.

Ilyen szempontból fokozottan veszélyeztetett az a szülő/gondozó, aki:

– maga is bántalmazott gyermek volt

– egyedül él, nincs segítsége

– szétesett, zaklatott családban él

– szülés utáni depresszióban vagy más pszichés betegségben szenved

– alkohol vagy drog hatása alatt áll

Veszélyeztető tényező lehet az is, ha a gyermekfelügyeletre alkalmatlan személyre bízzák a kicsit. Illetve az is, ha a szülő – szintén tudatlanságból – játékos dobálás következtében okoz súlyos sérüléseket a babának.

Hogyan előzhető meg a baj?

Amennyiben végtelenül fáradtak, túlterheltek vagyunk, a kisbabánk gondozását túlzottan megterhelőnek vagy teljességgel elviselhetetlennek érezzük, kérjünk segítséget (!) vagy forduljunk a legközelebbi szakemberhez (háziorvos, védőnő, házi-gyermekorvos, pszichológus).

Mit tegyünk, ha mégis megráztuk a babát?

Ha valamilyen oknál fogva mégis megráztuk a babát, a legjobb, amit tehetünk, ha azonnal orvoshoz fordulunk vagy bemegyünk a kórházba és mindenféle bűntudat ellenére őszintén elmondjuk a szakembereknek, hogy mi történt. Ha ugyanis időben kiderül a valódi ok, nagyobb eséllyel menthető meg a kisgyermek élete.

További információk a témában: www.gyermekbantalmazas.hu

Az alábbi videó megtekintése is hasznos lehet:

Kapcsolódó cikkek:

Ne rázd, ha mérges vagy rá!

Ranschburg Jenő legfontosabb tanácsai

A szülés utáni depressziónál rosszabb is sújthatja az anyákat