Baba

Fontosak a barátaid? Akkor ezekre figyelj oda, ha babád születik

A pelenkahegyek és egész napos gügyögés sokszor a baráti kapcsolataink megtépázását is magával hozza. Pedig egy anyának ezekre a kapcsolatokra nagy szüksége van lelkileg, éppen ezért fontos, hogy energiát fektessünk a fenntartásukba.
2017. Január 19.

Fontosak a barátaid? Akkor ezekre figyelj oda, ha babád születik

Elhisszük, hogy a baba körüli teendők leszívják az összes létező energiádat, és sokszor még a párodra sincs elég időd, nemhogy a barátaidra. Sajnos való igaz, hogy az anyává válás nemcsak a párkapcsolatot, de a baráti kapcsolatokat is keményen próbára teszi.

A legtöbb anyára jellemző, hogy ha egy kis beszélgetésre vágyik, előbb hívja fel az édesanyját vagy azt az újdonsült anyuka barátnőt, akivel a baba-mama jógán ismerkedett meg, mint egy régi gyermektelen barátját, akitől úgy érzi, hogy az új élethelyzet miatt kicsit eltávolodott. És ez teljesen természetes. Azonban fontos, hogy már most tudatosítsd, hogy amint egy kicsit nagyobb lesz a gyereked, nagy valószínűséggel hiányozni fognak majd a régi barátaid is, hiszen mégiscsak velük osztottad meg éveken át minden örömöd és bánatod. Ők lesznek azok, akik – ahogy felszáll a babázás körüli rózsaszín felhő – segíthetnek majd visszatérni a “felnőttek világába”, ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy újra boldog és kiegyensúlyozott nőnek érezhesd magad.

Szervezz babamentes találkákat is

Az első pár hét után, ahogy levonul a babanézők sora, próbálj meg találni egy kis időt a barátaidra anélkül, hogy a gyermeked is vinnéd magaddal. Írd fel az időpontot a naptáradba, kérd meg a párod, hogy vigyázzon a picire, te pedig élvezd, hogy a szoptatás és a kakis pelusokon kívül is van élet.

Fordulj a régi barátaidhoz segítségért

Régen leginkább a család és a közeli barátok segítettek a nőknek az anyává válásban, a baba körüli problémák megoldásában, és ma sem kell, hogy ez másként legyen. Ha gondod akad a szoptatással vagy a baba altatásával kapcsolatban, csak csörögj rá egy barátodra, akinek nagyobb gyerekei vannak. Biztos, hogy ezer örömmel megosztja a tapasztalatait és közben még a barátságotokat is ápolod.

Hívd át a gyermektelen barátaidat

Éreztesd a gyermektelen barátaiddal, hogy továbbra is részesei az életednek. Hívd át őket például a pici születésnapja alkalmából. Vagy kérd fel az egyik jó barátnőd, hogy legyen a gyermeked keresztanyja, egy másikat pedig kinevezheted tiszteletbeli nagynéninek. Ezek a gesztusok biztos, hogy nagyon jól fognak esni nekik, arról nem beszélve, hogy mélyíti a kapcsolatot közöttetek, valamint köztük és a gyermeked között is.

Ne csak a babáról beszélj

Ha végre találkoztok, ne csak a gyerek körüli teendőkről beszélj! Lehet, hogy számodra most más nem létezik, a gyermektelen barátaid számára viszont egy idő után nagyon unalmassá válnak a babás témák. A cuki képek megmutogatása után válts témát, és érdeklődj a barátnőd legújabb állása felől. Neki ez most ugyanolyan izgalmas és érdekes, mint számodra a babaaltatás vagy a fogzás.

Légy empatikus

Nem mindenki szeretne gyereket, és nem mindenkinek adatik meg, hogy gyermeke lehessen. Ezért ne faggasd a barátaidat, hogy ők mikor terveznek belevágni a babaprojektbe. És ne ecseteld nekik, hogy az életed azzal nyert értelmet, hogy anya lettél. Olyanokat pedig végképp ne mondj, hogy “Fáradt vagy? Ugyan! Én is azt hittem, hogy fáradt voltam egy hosszú munkanap után, de csak mióta gyerekem van, tudom, hogy mi az, hogy igazi fáradtság.”

Ha egy barátság megszakad

Sajnos nem minden barátság éli túl az anyává válást. Ha te próbálod fenntartani a kapcsolatot egy barátoddal, de ezt a másik nem viszonozza, vagy úgy érzed, nem nagyon tudtok miről beszélgetni, előfordulhat, hogy nem éli túl a változást a kapcsolatotok. Semmi baj, ne sajnáld, biztos, hogy fogsz találni új barátokat, akik örömmel veszik majd át a helyét!

Kapcsolódó cikkeink: