Baba

Fűszerek, amikről elnevezheted a lányodat

Van köztük igazán gyönyörű, de nagyon megosztó is!
2023. Február 19.
Fűszerek
(fotó: GEtty Images)

Igen, ilyen is van. Arról már mi is sokszor írtunk, hogy milyen virágról nevezhetjük el a gyermekünket, ám most a fűszerek listáját néztük meg. Mert bizony akadnak szülők, akiket ezek a keresztnevek érdekelnek. Hát fűszerezzük meg kicsit a névválasztást, és lássuk, hogy melyek az itthon is adható ilyen jellegű keresztnevek lányoknak!

  • Menta: Remek hírünk van, mert ez a limonádéba való fűszer, csak kevés leendő szülőt inspirált eddig. A Mentának ráadásul rengeteg becézése van: Mentus, Mentuka, Mentácska, Menti, Enti.
  • Babér: A szintén magyar eredetű névvel csak az a baj, hogy míg kisebb lányoknál a becézési formái aranyosak, addig 18 éves kor felett már gyerekesek. Ezek pedig a Babérka, Babi, Babika, Bérka. Ellenben négy névnapi dátumból is választhatnak a Babérok.
  • Zsálya: A második legnépszerűbb fűszerből született keresztnév. Ennek ellenére bátran válasszátok, ha valami egyedi lánynévre vágytok. Becézése: Zsályi, Zsályácska, Zsályka, Zsályci
  • Sáfrány: Megosztó keresztnév, ahogyan a fűszer is. Sokak szerint nem túlságosan szerencsés választás, mivel azonnal a páfrány szó jut róla az emberek eszébe. Ha viszont nektek tetszik, akkor ne habozzatok ezt választani. Becézhetitek aztán a kislányotokat: Sáfinak, Frányinak, Fránykának, Áfusnak, Áfinak
  • Levendula: Nyár, Toszkána, frissesség… Ha azt szeretnétek, hogy ezekre emlékeztesse az embereket a kislányotok neve, akkor a Levendula remek választás. Itthon (még) kevés kislány viseli.  Levendulka, Dulka, Dulci, Vendus,, Levus… – csak néhány verzió a becézésére.
  • Fahéj: Ami a nyárnak a Levendula, az a télnek a Fahéj (vagy az Alma). Különleges lánynév, amelyről sokan a nagymama illatos sütijére, vagy a karácsonyra asszociálhatnak. Becenevei: Fahéjka, Héji
  • Majoranna: Ez már igazi fűszer-rajongóknak való. Becézhetitek: Majinak, Annának, Annusnak, Annácskának, Ancinak
  • Ánizs: Akár egy mesebeli szereplő keresztneve is lehetne a különleges Ánizs. Persze ez is a népszerű fűszer miatt került a listára. Érdekesség, hogy az Ánizskán kívül nem ismert más becézése.
  • Boróka: A magyar-görög eredetű lánynév a legnépszerűbb a listánkon. Ráadásul igazán klasszikus becézési formái vannak: Borika, Bori, Borcsa

Ha egyik sem nyerte el a tetszéseteket, de mégis fűszerekhez köthető keresztnevet kerestek, akkor íme a kedvencünk: India! Az ország, ahol a legillatosabb, legintenzívebb fűszerek származnak.

Inkább gyümölcsös keresztneveket kerestek? Nézzétek meg ezt a listát!