Baba

Gondoskodjunk gyermekünk jövőjéről Babakötvénnyel!

A családban óriási várakozás övezi egy gyermek érkezését. A baba megszületése előtt tökéletes díszbe öltöztetjük a lakást, a babaszobát, a lelkünket és várjuk a kis jövevényt.
2014. Október 10.

Legalábbis legtöbbünkben ez az idilli kép jelenik meg, amikor megtudjuk, hogy babát várunk. Aztán a szülés várható időpontjának közeledtével – leginkább a fészekrakó ösztönnek köszönhetően – rájövünk, hogy semmi sem tökéletes, ami körülvesz bennünket. Hihetetlen késztetést érzünk arra, hogy egyedül kifessük, vagy átrendezzük a lakást, betűrendbe rakjuk a hatalmas könyvespolcon a könyveket, kézi súrolókefével kisúroljuk a nagyszobai szőnyeget, csak a legenyhébb őrültségeket említve meg. Azt érezzük, hogy tele vagyunk energiával, és már annak a gondolatára is kivirágzunk, hogy mennyi teendőnk van még a kicsi megérkezéséig.

Nos, amikor ez az euforikus érzés kerít bennünket hatalmába, abban a pillanatban üljünk le egy csendes sarokba! Gondoljuk végig, mi az, ami elengedhetetlenül fontos mindabból, amit a hátra lévő pár hónapra, hétre elterveztünk! Mérlegeljük, mit szólna hozzá az orvosunk, ha egy hónappal hamarabb indulna be a szülés, mint vártuk. Mit szólna a szülésznő, amikor a vajúdáskor arra kér, hogy szedjük össze minden erőnket, azt mondanánk neki, hogy elfogyott a múlt heti festés alatt!

Amikor leereszkedünk a földre, és elkezdünk felelősségteljes felnőttként gondolkodni, próbáljuk meg ezt a rengeteg pozitív energiát arra fordítani, hogy végiggondoljuk a baba életét. Mire lesz szüksége a mi felnőtt koráig tartó szerető gondoskodásunkon túl, ahhoz, hogy a lehető legtöbbet és legjobbat hozza ki magából, mint önálló felnőtt ember!

Ha gondolatban már az érettséginél vagy a diplomaosztónál tartunk, vagy épp segítünk kiválasztani a kislakást, ahol meg sem született gyermekünk ifjú házasként a közös életet kezdi szerelmével, akkor előzőleg már számba vettük az óvodát, iskolát, edzést, különórát is. Tehát valószínűleg most jövünk rá, hogy mennyi türelemre, időre, energiára és pénzre lesz majd szükségünk az első húsz évében. Ezen a ponton kell tudatosan végiggondolnunk anyagi lehetőségeinket, és minden segítséget megragadni arra, hogy gyermekünk önálló életének kezdetét megkönnyítsük és persze magunkat is tehermentesítsük valamennyire.

START-SZÁMLA

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy minden 2006. január 1. után született gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, ami egy letéti számlára kerül a Magyar Államkincstárban. Ez a mi gyermekünknek is jár. Ahhoz, hogy a letéti számláról egy, a gyermek számára hozzáférhető számlára kerüljön ez az induló összeg és ott magas kamattal “dolgozzon” tovább, csak a következőt kell tennünk: elsétálunk egy kincstári fiókba és egy ún. Start-értékpapírszámlát nyitunk a gyermek nevére. Vinnünk kell magunkkal a gyermek azonosítására a lakcímkártyáját, adókártyáját, és a saját személyi igazolványunkat és lakcímkártyánkat. A számlanyitást meggyorsíthatjuk úgy, hogy a személyes ügyintézés előtt a Magyar Államkincstár WebKincstár aloldalán kitöltjük az ügyfél regisztrációt. Ezzel jelentősen lerövidülhet a Start-értékpapírszámla nyitás folyamata, amivel értékes időt spórolhatunk magunknak.

A számla megnyitása után a 42 500 forintos alapösszeget mi magunk, vagy akár a nagyszülők és hozzátartozók is tovább gyarapíthatják. A család éves befizetéseinek mértéke alapján a Kincstárban további állami támogatásokat könyvelnek el a gyermek számláján, maximum évi 6000 forintot.

BABAKÖTVÉNY*

Az induló tőke és a Start-értékpapírszámlára befizetett minden forint Babakötvénybe fektetődik be. A Babakötvény olyan különleges állampapír, amelyből az állam minden évben egy-egy sorozatot indít. A gyermek születési dátumának megfelelő sorozatszámú kötvénybe kerül a befizetett összeg – akár 100 vagy 1000 forint is -, melyre az állam az előző év átlagos inflációja felett még 3 százalék kamatprémiumot is garantál. A kamatok, automatikus újra-befektetéssel, ugyanabba a kötvénybe kerülnek vissza. Ezzel a metódussal leegyszerűsödik a pénzügyekben és a befektetésekben kevésbé járatos szülők számára a takarékoskodás. A Start-értékpapírszámlán gyarapodó összeghez a gyermek legkorábban 18 éves korában juthat hozzá adó és EHO mentesen. Ha idősebb gyermek számára akarunk takarékoskodni, tudnunk kell, hogy leghamarabb a számla megnyitása után három évvel vehető fel a megtakarítás, valamint induló összegként nekünk kell befizetni 25.000 forintot. A befizetések utáni éves állami támogatás azonban így is jár. Mivel a számlára bárki bármekkora összeget átutalhat, így családtagok számára az ünnepek, a születés,- és névnapok alkalmával jelentkező ajándék-problémák egyszerűen és hasznosan megoldhatóak. Rendszeres befizetés esetén pedig elég egy állandó pl. havi átutalási megbízást adni a bankunknak, akár a karosszékünkből.

Számítások szerint, minden évben 3 százalék inflációt feltételezve, 18 éven keresztül havi ötezer forint befizetésével, kb. 2,3 millió forint takarítható meg, ami fedezhet pl. jó pár évnyi tandíjat, vagy a beugrót egy kislakás vásárlásakor.

Gondoskodjunk gyermekünk jövőjéről Babakötvénnyel!

A LEGFONTOSABBAK, AMIT TUDNI ÉRDEMES

  • Induló állami támogatás a Start-értékpapírszámlán: 42.500 Ft (csak a 2006. január 1. után született gyermekeknek)
  • Évenkénti állami támogatás: évi max. 6000,- Ft, (az éves befizetések 10%-a)
  • Magas hozam: az előző évi átlagos infláció felett garantáltan 3%-kal kamatozik
  • Egyszerű: az éves kamatokat automatikusan „önmagába forgatja vissza”: mindig ugyanabba a sorozatszámú kötvénybe
  • Kényelmes: egy állandó havi átutalási megbízás, és nincs vele több gond
  • 1 Ft-os alapcímlet: bármilyen kis összegért lehet Babakötvényt venni
  • Adómentes: a futamidő végén a Babakötvényen elért kamatjövedelem adó- és egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentesen felvehető.

TÉVHITEK A BABAKÖTVÉNYRŐL***

Csak újszülöttek számára vásárolható

TÉVHIT! A Babakötvény nem csupán babáknak vásárolható. A 19 éves futamidejű (0-18 év) Babakötvény-konstrukció első sorozatából azok vásárolhatnak, akiknek a gyermeke még nem töltötte be a 18. életévét és 2014. január 31-ig látja meg a napvilágot, valamint Start-értékpapírszámlával rendelkezik. Ebbe a körbe tehát azon szülők gyermekei is beletartoznak, akik már például most öt vagy tízévesek. Fontos tudni azonban, hogy ezeknek a gyermekeknek a javára csak az első sorozatból vásárolható Babakötvény, a 2014. január 31. után született gyermekek részére a születési évükhöz igazodó, évente kibocsátásra kerülő Babakötvény vásárolható.

A 2006 előtt született gyerekek részére nem nyithatnak számlát

TÉVHIT! Az ő javukra is nyitható Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstárnál, de ők nem jogosultak a 42.500,- Ft-os állami támogatásra, hanem a számla megnyitásakor kell induláskori összegként 25.000,- Ft-ot befizetni. A befizetések után a gyermek a 10% állami támogatásra jogosult (legfeljebb évi 6.000,-Ft-ig).

Bárki vehet babakötvénytTÉVHIT! Babakötvényt vásárolni csak magyar természetes személy tud, és csak Start-értékpapírszámlával rendelkező 18 év alatti magyar gyermek számára.

Bármikor kivehetjük a Start-értékpapírszámlán gyarapodó pénzt

TÉVHIT! A gyermekek, legkorábban a nagykorúvá válásuk után férhetnek hozzá a Start-értékpapírszámlán kamatozó pénzhez, ekkor azonban kamat és EHO mentesen juthat hozzá. Részleges pénzkivétel nincs, csak a teljes összeg vehető ki.

Évente kétszer bocsátanak ki babakötvényt

TÉVHIT! Évente egyszer bocsátanak ki Babakötvényt. Az első sorozat esetében ez a nap 2013. december 2. volt A további években mindig február 1. Ez azt jelenti, hogy pl. a 2015 februárjában megjelenő új állampapírt azok vásárolhatják a futamidő teljes hossza alatt, akiknek 2015. február 1. és 2016. január 31. között születik gyermeke.

Mindig év végén történik a kamatfizetés

TÉVHIT! A Babakötvény esetében kamat nem vehető fel, hanem ugyanabba a sorozatszámú kötvénybe újra befektetésre kerül. A kamatfizetés (az első sorozat kivételével) minden évben február 1-jén történik. Mivel az első sorozat kibocsátása december 2-án történt, annak minden évben ezen a napon lesz esedékes a “kamatfizetése”.

Babakötvényt a kibocsátás napja után is bármikor névértéken tudok vásárolni.

TÉVHIT! A Babakötvényt névérték + felhalmozott kamat értéken lehet megvenni már a kibocsátás másnapjától. A felhalmozott kamat az arra a kötvénysorozatra egész évre megállapított kamat (infláció + 3% kamatprémium) időarányos részét jelenti. Így biztosítható, hogy ha bármikor vásárolnak a Babakötvényből a gyermek javára, akkor a következő év február elsejei kamatfizetéskor biztosan jóváírásra kerül az előre ismert kamattartalom a Start-értékpapírszámlán. A Babakötvény éves kamata újra befektetésre kerül mindig ugyanabba a sorozatszámú kötvénybe. Az állam évente a hozzátartozói befizetések összegének 10%-ával, de maximum 6 ezer forintos támogatással is ösztönöz a takarékoskodásra.

A babakötvény olyan bonyolult!

TÉVHIT! A Babakötvényt választók számára az egyik nagy előny az egyszerűség. Ugyanis nem nagyon kell gondolniuk arra, hogy milyen konstrukcióban takarékoskodjanak gyermekük számára: a gyermekek részére a születési évükhöz igazodó, évente kibocsátásra kerülő Babakötvény vásárolható, és minden évben garantáltan megkapják az előző év átlagos inflációja (az első sorozat esetében ez 5,7%) + 3% kamatprémiumot. Elég egy havi állandó átutalási megbízást adni a bankunknak és nincs vele több teendő.

* Jelen tájékoztatás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján kereskedelmi kommunikációnak minősül, és nem tekinthető ajánlattételnek, teljes körű tájékoztatásnak, befektetési vagy adótanácsadásnak. A Babakötvény forgalomba hozatalának és forgalmazásának általános feltételeit az aktuális Ismertető és a Nyilvános Ajánlattétel tartalmazza, mely megtekinthető a forgalmazó helyeken, illetve a www.allampapir.hu és a www.akk.hu honlapon. Infláció alatt értve az Ismertetőben és a Nyilvános Ajánlattételben meghatározott kamatbázist. A Kibocsátó felhívja a befektetők figyelmét, hogy a Babakötvény esetében sem zárhatóak ki teljeskörűen az infláció változásából eredő kockázatok, és valamennyi további befektetési kockázatot és lehetőséget a befektetőnek kell felmérnie.

** A Start-értékpapírszámla hozamszámítása a 19 évre folyamatos 3+3 % kamattal történt, feltételezve, hogy az éves átlagos infláció minden évben 3% lesz. A számításnál figyelembe vettük az éves szülői befizetésekre járó további állami támogatások összegét is. A Babakötvény kamata évente tőkésedik.

*** forrás: Nők Lapja Café