Baba

Start-számla: mire fordítható a megtakarítás?

A Start-számlán összegyűjtött megtakarítás kizárólag a fiatalok életkezdéshez használható fel. Annak érdekében, hogy valóban ezt a célt szolgája a 19 év alatt összegyűjtött összeg, szigorú szabályok írják elő a teendőket. Vegyük sorra ezeket!
2014. Október 10.

A számlán levő összegről a nagykorú fiatal rendelkezhet. Dönthet úgy, hogy egy összegben kiveszi a pénzt, de azt is választhatja, hogy később szeretné felhasználni, esetleg még növelné is a megtakarítást. Fontos azonban tudni, hogy ebben az esetben már nem járnak a 18 éves korig járó kedvezmények.

Egy összegben, 18 éves kor után

Ha a fiatal úgy dönt, hogy a Start-számlán levő összeget fel szeretné venni, nagykorúsága után ezt bármikor megteheti. Ez alól kivétel az az eset lehet, ha a számlát csak a gyerek 15. születésnapja után nyitották: ilyenkor legkorábban a számlanyitás után 3 évvel lehet a pénzhez hozzányúlni. (A szolgáltatóváltással nyitott számlára ez a szabály nem vonatkozik.) Lényeges tudnivaló, hogy a megtakarítás kifizetését a fiatalnak kell kérelmeznie. Ha ez megtörtént, a nyolcadik munkanap lehet a határideje a kifizetésnek. Hogy ez milyen úton történik – pénztárban vagy postán, illetve a megadott bankszámlára átutalással -, szintén választható.

Érdemes várni

Miután a fiatal betölti a 18. születésnapját – az esetleg még járó következő évi állami támogatás megérkezéséig – a pénzügyi szolgáltató a számlát zárolja, az összegyűlt pénz már nem kamatozik tovább, és ilyenkor már befizetés sem érkezhet. Érdemes azonban várni addig, amíg az állami támogatás is megérkezik, s csak utána felvenni a pénzt, de természetesen erről a pénzről lemondhat tulajdonos, ha hamarabb szüksége lenne a pénzre.

Mire fordítható?

Amikor az gyerek születéskor eldöntjük, hogy az állam segítségével könnyebbé tesszük majd a életkezdését, tudnunk kell, hogy a pénz későbbi felhasználását törvény szabályozza (életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény), ami pontosan leírja, mire költheti a fiatal az összegyűjtött összeget. Amiben segíthet – az optimális esetben 19 évig kamatozó összeg – azok a következő: a tanulmányok finanszírozása, a lakhatás, a pályakezdés megkönnyítése, gyermekvállalás feltételeinek megteremtése. A törvényalkotók ugyanakkor – jogszabályban meghatározott más cél kitétellel – egyfajta kiskaput is hagytak azért, hogy később esetleg bővíteni lehessen a pénz felhasználhatóságának körét. A felsorolt területek azonban lefedik azokat a fontos célokat, amikre egy nagykorúvá váló fiatalnak szüksége van: a pénz segítségével lehetőséget kap, illetve könnyebbé válik az önálló élet elkezdése.

Az is fontos tudnivaló, hogy a Start-számlán levő összeg nem fogadható el hitel, vagy kölcsön fedezetéül, nem adható biztosítékul és nem vonható végrehajtás alá sem.

Ha tovább gyűjtünk

Már említettük, hogy a Start-számlán összegyűlt pénzt tovább is lehet gyarapítani a nagykorúvá válás után: ebben az esetben a számla az adott pénzügyi szolgáltató valamely nyilvános számlacsomagjává alakítható át. Ezzel azonban változnak a kondíciók is, így a számláról történő kifizetés díja is, mégpedig a következő módon. Az a korlát, ami a számlavezetési díjra vonatkozik a gyerek 18 éves koráig – ez a díj a Start-számla éves átlagos állományának évi legfeljebb 1 százaléka lehet – a nagykorúvá válás után már nem érvényes, vagyis a díj akár magasabbra is kúszhat. Arra is figyelni kell – s ezt is említettük már –, hogy a 18. születésnapot követő napon megszűnik a kamatozás is a kincstári letéti, illetve a más pénzügyi szolgáltatónál vezetett Start-számlán. Ettől a naptól kezdve a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról, és a tőkepiacról szóló törvények rendelkezései a mérvadóak.