Baba

GYED EXTRA 2015: munkavállalás, dupla gyed, diplomás gyed

A gyed extra sok kismama és család életét könnyítheti meg, hiszen lehetővé teszi a munkavállalást a gyes és gyed folyósítása mellett, igényelhető diplomás gyed, s mindemellett a három vagy több gyermekes anyukát foglalkoztató munkaadók is jól járhatnak.
2015. Február 25.

A gyed extra 2015-ben négy fontos elemet tartalmaz. Eszerint a gyes és a gyed folyósítása mellett az anyuka újra munkát vállalhat a gyermek 1 éves kora után. Hasonlóan fontos, hogy a második gyermek születésével megduplázódik a gyes vagy a gyed összege. A harmadik elem, hogy bevezetik a diplomás gyedet, s a negyedik, hogy azok a foglalkoztatók, aki 3 vagy több gyermekes anyukát vesznek fel, több adókedvezményt kapnak. A gyed extrának 2015-ben is ugyanaz a célja, mint a korábbi években: elősegíteni a kismamák munkavállalását, foglalkoztatását, illetve támogatni a gyermekvállalást. A juttatások a gyermeket nevelő családok számára fontos bevételt jelentenek, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy kismamaként (apukaként) minek a folyósítására vagyunk jogosultak.

Munka a gyed és a gyes folyósítása mellett

A gyed extra 2015 értelmében a gyermek 1 éves kora után a kismama úgy tud visszamenni (tetszőleges óraszámban) dolgozni, hogy nem esik el a gyed folyósításától. Bár a részmunkaidős foglalkoztatás még gyerekcipőben jár itthon, mégis fontos lehetőség ez a kismamáknak, hogy a baba mellett munkát vállalhassanak – ha ezt szeretnék, vagy a család anyagi helyzet miatt az így befolyó pénzre szükségük van, s a gyedtől sem esnek el mindeközben.

Diplomás gyed

Diplomás gyedre azok lesznek jogosultak, akik igazolják, hogy a teherbe esés előtt legalább két félévet elvégeztek egy felsőfokú intézményben. Ők a szülést követően a gyes folyósítása mellett folytathatják a tanulmányaikat. A diplomás gyed a gyermek születésétől számítva egy évig jár az anyukának. A gyermek egy éves kora után azonban már csak a gyesre jogosult a diplomás gyedet igénybe vevő anyuka (vagy apuka) így érdemes arra figyelni, hogy 180 naptári napi bérezett jövedelemmel érje el a jogosultságot – ha erre van lehetősége és ha ennyire tudatosan tervezett a baba érkezése.

Több gyermek, több ellátás

2015-re is igaz a korábbi szabályozás, mely szerint egy gyermek után egy ellátás folyósítható, de amennyiben a családban van olyan baba, amelyik 2013. december 31-ét követően született, akkor a nagyobbik gyermek után járó ellátást sem veszíti el a család. Tehát a gyed extrának köszönhetően az eltérő korú testvérek után, életszakuknak megfelelően utalják az ellátásokat. Vagyis, ha 2014. január 1. után születik baba, akkor az nem befolyásolja a többi gyermek után járó ellátásokat.

Adókedvezmény

A munkaadók – a korábbi évekhez hasonlóan – a három vagy több gyermekes, családi pótlékra szülőként jogosult és gyedben illetve gyesben részesült vagy részesülő, vagy gyermeknevelési támogatásban (gyet) részesült vagy részesülő alkalmazása esetén kaphatnak kedvezményt a szociális hozzájárulási adóból. Fontos, hogy a gyed extrával kapcsolatos szabályozás értelmében a támogatások folyósítását igazolni kell.