Baba

Meghosszabbodnak a családtámogatási ellátásokra való jogosultságok

A gyermek gondozására, nevelésére tekintettel nyújtott - kormányrendeletben meghatározott - egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik.
2020. Március 30.
Meghosszabbodnak a családtámogatási ellátásokra való jogosultságok (fotó: Getty Images)

De melyek ezek az ellátások?

  • családi támogatás: pl. családi pótlék, anyasági támogatás
  • egészségügyi szolgáltatások (értelemszerűen a járványügyi helyzetre tekintettel meghatározott szűkebb körben)
  • pénzbeli ellátások

A rendelkezés alapján az éppen lejáró igazolások – pl. emelt összegű családi pótlékhoz -határideje a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik – segít kiigazodni Sűrű Diána, a Bethesda Gyermekkórház jogtanácsosa a kórház közleményében.

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

Továbbá a lejáró okmányaink is meghosszabbodnak: “a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek” rendelkezés.

Gyermekgondozási díjra, gyermekgondozást segítő ellátásra, gyermeknevelési támogatásra fennálló jogosultságot a veszélyhelyzet ideje alatt továbbra is fennállónak kell tekinteni, és az ellátást a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra folyósítani kell. (Kivéve, ha a szülők visszavonják a hozzájárulásukat ahhoz, hogy a nagyszülő vegye igénybe a gyermekgondozási díjat, gyermekgondozást segítő ellátást.)

Forrás: Bethesda Gyermekkórház