Baba

Anyasági támogatás 2022

Összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót az anyasági támogatásról. Kiknek jár az anyasági támogatás, mekkora az összege, hogyan lehet megigényelni, és mikor érkezik?
2021. December 02.
Anyasági támogatás 2022 (Fotó: Getty Images)

Ki lehet jogosult anyasági támogatásra?

Az anyasági támogatást azok az anyák igényelhetik, akik legalább négy alkalommal vettek részt várandósgondozáson a terhesség ideje alatt. Koraszülés esetén elegendő legalább egyszer részt venni a várandósgondozáson az anyasági támogatáshoz. Az ellátást igényelheti az örökbefogadó szülő és a gyám is előbbi esetben akkor, ha jogerősen engedélyezték az örökbefogadást, míg utóbbi esetben jogerősen a gyám gondozásába került a gyermek, a szülést követő hat hónapon belül.

Mekkora az összege az anyasági támogatásnak 2022-ben?

Az anyasági támogatás egy egyszeri ellátás. Ennek az összege megegyezik a gyermek születésekor érvényes öregségi nyugdíj minimum összegének 225 százalékával, míg ikrek esetén a 300 százalékával, gyermekenként. Az öregségi nyugdíj minimum összege 2008 óta 28 500 forint, ennek 225 százaléka 64 125 forint, az ikergyermekeknél pedig a 300 százaléka 85 500 forint, gyermekenként.

Hogyan lehet igényelni az anyasági támogatást 2022-ben?

A szülést követő 6 hónapon belül kell megigényelni az anyasági támogatást. Ezt meg lehet tenni a kérelmező munkahelyén, írásban, amennyiben ott működik családtámogatási kifizetőhely. Ennek hiányában a megyeszékhely szerinti illetékes járási hivatalnál kérelmezhető az ellátás – ügyfélkapun keresztül, postai úton, vagy leadható a Kormányablaknál -, a “Kérelem anyasági támogatás megállapítására” elnevezésű nyomtatvány kitöltésével. A nyomtatvány innen tölthető le.

A kérelem mellé csatolni kell a személyazonosító adatokra vonatkozó okmány (személyazonosító igazolvány, kártya típusú gépjárművezetői engedély vagy útlevél) másolatát, továbbá a várandósgondozást végző szülész-nőgyógyász szakorvos, szülésznő vagy védőnő igazolását a várandósgondozásokon való részvételről, illetve ennek másolatát. Örökbefogadás vagy gyámság esetén a jogerős határozat másolatát is szükséges csatolni a beadványhoz.

Mikor utalják az anyasági támogatást?

Amennyiben nincs szükség hiánypótlásra, az anyasági támogatás iránti igény beérkezésétől számított 8 napon belül elbírálják a kérelmet, és a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága soron kívül utalja az összeget. Ez vagy fizetési számlára (bankszámlára/folyószámlára), vagy postai úton, lakcímre történik, az alapján, hogy az igénybejelentő beadványon melyiket jelölte meg a kérelmező. Azonnali, készpénzes kifizetésre nincs lehetőség.

Forrás: kormanyhivatal.hucst.tcs.allamkincstar.gov.hu