Baba

Gyerekbántalmazás vagy csak tudatlanság?

A cukorbetegség már nem csak felnőtt- és időskorban téma. Egyre gyakoribb a gyermekkori kettes típusú diabétesz. Hogyan előzheted meg, melyek a kockázati tényezők?
2013. Május 01.

Láttad már a YouToube egyik leggyakrabban nézett videóját Honey Boo Booról?

A gyerekekkel szembeni visszaéléseket éles szemmel felügyelő amerikai társadalomban jelzésértékű ennek a szerencsétlen kislánynak és családjának sorsa. Karikatúrája egy igen széles körben elterjedt jelenségnek, életstílusnak, táplálkozási szokásnak. Azt már ne is kérdezzük, mi lesz vele tíz év múlva. Annyi bizonyos, hogy egyre nagyobb az egész világon azoknak a felnőtteknek az aránya, akik ugyan tudják, hogy életmódjuk és táplálkozási szokásaik súlyos egészségkárosodást okoznak, ám vagy nem tudnak, vagy nem is akarnak változtatni ezen. Ugyanezt a szemléletet és szokásokat adják át gyerekeiknek is, ezért aztán nincs mit csodálkozni azon, hogy a gyermekkórházak diabetológai ambulanciáinak látogatottsága egyre nő.

Mi tesz beteggé?

A cukorbetegségnek két típusát különböztetjük meg: az egyes típusú, fiatalkorinak is nevezett diabétesz autoimmun betegség, amelynek következtében megszűnik a hasnyálmirigy inzulintermelése, ezért a páciens egész életében pótolni kell, míg a kettes típusú, korábban időskorinak nevezett cukorbetegségben alapvetően anyagcserezavarról van szó, amit a sejtek csökkent cukorfelvevő képessége miatti magas vércukorszint jellemez. Míg néhány évtizeddel ezelőtt még valóban inkább a középkorú és idősebb embereknél alakult ki a kettes típusú diabétesz, napjaink egyik legriasztóbb egészségügyi tendenciája e betegség egyre korábbi, sajnos akár gyerekkori jelentkezése.

A Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekklinikájának szakemberei, az ott működő diabéteszambulancia dolgozói mindenki számára érthetően foglalják össze e járványszerűen terjedő betegség riasztó tendenciáját és valószínű okait. Dr. Körner Anna prezentációjából megtudhatjuk, hogy a gyermekkori cukorbetegség jelenleg is az esetek 85 százalékában az egyes típusú formát jelenti (a 10 és 19 év közötti korosztálynál már 20 százalék ez az arány), de Madácsy László professzor már tizenkét évvel ezelőtti írásában is említi azt a riasztó tendenciát, hogy bizonyos népességcsoportokban az újonnan diagnosztizált gyermek- és serdülőkori esetek akár ötven százaléka is kettes típusú diabétesz. Bár egyik betegség esetében sem ismerjük egészen pontosan a kiváltó okokat, tény, hogy az egyes típusú gyakorisága is egyre növekszik, mégpedig olyan esetekben, amikor a családban korábban nem fordult elő a betegség, tehát nem genetikai tényezők állnak a háttérben.

A túlsúly szerepe

A kettes típusú esetében azonban egészen nyilvánvaló az összefüggés az egyre gyakoribb és egyre korábban jelentkező elhízással és az ennek következtében egyre korábban, fokozatosan fellépő betegségekkel, a magas vérnyomással, a szív-és érrendszeri betegségekkel, az inzulinrezisztenciával, majd az ennek következtében kialakuló kettes típusú cukorbetegséggel (2TDM). Dr. Körner Anna említi azt az adatot, hogy a 18 éven aluliak között az elmúlt harminc évben 33 százalékkal nőtt az előfordulása! Ugyanennél a korcsoportnál, ugyancsak az elmúlt harminc évben 18 százalékkal nőtt az elhízottak aránya. Feltételezik, hogy a 2TDM esetében a valós arányok ennél is sokkal rosszabbak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tünetek kezdetben nem annyira feltűnőek, ezért nem is kerül sor célzott vizsgálatokra. Egyáltalán nem tartozik a házi gyermekorvosi rutineljárások közé a vérnyomásmérés, a vércukorszint és a vérzsírértékek ellenőrzése és a vizeletvizsgálat, pedig ezek eredménye figyelmeztethetne arra, hogy valami nincs rendben, sürgős életmódbeli és étrendi változtatásokra volna szükség. “Az elhízás és a mozgáshiány súlyosbítja, a fogyás és a fizikai aktivitás mérsékli az inzulinrezisztenciát. A 2TDM megjelenését az inzulinrezisztenciára való genetikai hajlam és a környezeti hatások: elhízás, mozgáshiány együtt idézik elő” – írja Madácsy professzor.

A gyermekkori elhízás és túlsúly szerepével kapcsolatban érdemes belenézni dr. Török Dóra előadásába, amelyben többek között egy 2011-es Lancet-publikáció grafikonját idézi a gyermekkori túlsúly és elhízás előfordulásáról a fejlett országokban. Egészen nyilvánvaló az összefüggés az étrenddel és a globalizáció étrendre és mozgásszegény életmódra gyakorolt hatásával: a fejlett országok közül Japánban lényegesen alacsonyabb a túlsúlyos gyerekek aránya, Brazíliában pedig (más fejlődő országokhoz hasonlóan), a globalizáció hatásaként alapjaiban változó étkezési- és mozgáskultúra miatt meredeken emelkedő a tendencia egy korábbi kedvező szintről. Az Egyesült Államok pedig toronymagasan veri a világmezőnyt. Más forrásokból tudható, hogy itt a legmagasabb az egy főre eső cukor- és szénhidrátfogyasztás is. Ezzel kapcsolatban lásd még az étkezési szokásokat látványosan illusztráló írásunkat is.

Megelőzés és gyógyítás

Bizonyos esetekben indokoltnak és célszerűnek tűnik a mielőbbi szűrés. Ha a gyerek súlya a 85-ös percentil felett van, ha a családban előfordult cukorbetegség, ha az anyának terhességi cukorbetegsége, inzulinrezisztenciája, policisztás ovárium szindrómája (PCOS) volt, illetve ha a gyereknél magas vérnyomást mérnek, indokolt az alaposabb kivizsgálás, amelynek az étrendi és életmódbeli szokások felderítése is célja. Míg az egyes típusú diabétesz jelenleg még visszafordíthatatlan, gyógyíthatatlan folyamat, a kettes típus esetében étrendi és életmódbeli változtatásokkal a kiváltó okok függvényében igen jó eredményt lehetne elérni.

A mindennapi gyakorlatban apró, de fontos gyakorlati tanácsok lehetnek segítségünkre:

  • Minden étkezés után enyhe, mentolos ízű fogkrémmel mossunk fogat, így tudatosíthatjuk a gyermekben, hogy lezárult egy étkezés, ne legyen köztes nassolás.
  • Cukrozott üdítők teljes mellőzése, helyette ásványvíz.
  • Mindig az életmódváltozást jutalmazzuk és soha se a fogyást! Vagyis ha például elmegy a gyermek heti háromszor biciklizni vagy úszni egy-egy órát két hónapon át, akkor legyen jutalom.

Jelenleg ezeket a változásokat javasolják a gyermekdiabetológiával foglalkozó orvosok, akár megelőzéseként is:

  • az életkornak megfelelő összetételű és energiatartalmú étrend
  • rendszeres mozgás naponta
  • a televízió és számítógép előtt töltött idő jelentős korlátozása
  • szülői példamutatás

Sajnos ha belegondolunk, a javaslatnak mind a négy pontjával súlyos gondok vannak a mindennapokban. Nem érünk rá sétálni, autóval járunk mindenhova, lépcsőzés kilőve, az édességforgalmazás évről évre nagyobb üzlet, egyáltalán nem tilos édességeket reklámozni gyerekeknek, sőt az édességosztogatás napi rutin, nem a gyorsétkezdéknek vannak megélhetési és forgalomgondjaik, hanem az egészséges ételeket kínáló, kicsi boltoknak. Olvass ennek kapcsán arról is, hogy mi az a tíz élelmiszer, amit gyakran megvesznek a gyerekeknek, pedig nagyon nem kellene.

Végül is ha nem sikerül változtatni, lehet már tízéves kortól is metformint szedetni a gyerekkel, illetve el lehet majd költeni nagyon sok pénzt az inzulinrezisztencia miatt kialakuló PCOS-re és meddőségi kezelésekre, ha majd felnő a kislány. Aki ebből indul ki, tolja tovább nyugodt szívvel a gumicukrot, nyalókát, sütit a gyerekének, hiszen ahogy az Honey Boo Boo példájából is kiderül, van, aki ebből üzletet csinál, mert neki megéri. Ahogy az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia új kezelési protokolljából is látszik, ez már nem a jövő, hanem sajnos a jelen egyik legsúlyosabb hatású egészségügyi problémája.