Baba

Három ember DNS-ével született meg egy baba

Három ember genetikai információját hordozza a baba.
2023. Május 11.
dns
(Kép forrása: Getty Images)

Három ember DNS-ével született baba az Egyesült Királyságban, számolt be róla a BBC. A baba DNS-ének nagy része a két szülőjétől származik, míg 0,1 százaléka egy női donoré.

Az úttörő technológia célja a mitokondriális betegségeket megelőzése. A mitokondriális betegségek gyógyíthatatlanok, és a születést követő napokon, vagy akár órákon belül végzetesek lehetnek.

A mitkondriumok a test szinte minden sejtjében megtalálhatók, és a feladatuk hasznosítható energiát előállítani a táplálékból. A hibás mitokondrium nem táplálja a szervezetet, ez pedig agykárosodáshoz, izomsorvadáshoz, szívelégtelenséghez és vaksághoz vezethet.

Ezeket csak az anyától örököljük, így a mitkondriális donáció az IVF egy módosított formája, amely egészséges donor petesejtből származó mitokondriumokat használ. Ez egy tartós változás, amely generációkon át tovább öröklődik később.

Fontos, hogy a donor DNS csak a hatékony mitokondriumok létrehozásában vesz részt, nem befolyásolja az egyéb tulajdonságokat, mint például a megjelenés, és természetesen jogilag sem minősül „harmadik szülőnek”.

A technológiát Newcastle-ben fejlesztették ki, 2015-ben engedélyezték a használatát Nagy Britanniában, de először az Egyesült Államokban alkalmazták 2016-ban.

Eddig kevesebb mint öt gyermek jött világra a technológiának köszönhetően, róluk több adatot nem közölt az Egyesült Királyság Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatósága.

A Newcastle-i kutatóktól még nem érkezett információ, így az még bizonytalan, hogy a technológia sikeres volt-e.