Baba

Kína betiltotta a génszerkesztés folytatását

A kínai tudományos és technológiai miniszterhelyettes elfogadhatatlannak tartja a génszerkesztett babák kísérleteinek folytatását.
2018. December 03.
Kína betiltotta a génszerkesztés folytatását

Ho Csienkuj tudós nemrégiben jelentette be, hogy megszületett a világ első génszerkesztett ikerpárja. Az ikerpáron a CRISPR/Cas9 elnevezésű “molekuláris olló” segítségével hajtottak végre módosítást a CCR5 nevű génben, hogy a szervezetük ellenálló legyen a HIV-fertőzéssel szemben – írja hvg.hu.

A kutatók többsége szerint emberkísérletnek minősül a beavatkozás és ahogy számítani lehetett rá etikai viták kísérik a bejelentést. A génszerkesztés egyelőre nem számít biztonságos eljárásnak, az aggodalmakat pedig a kínai kormány is meghallhatta, ugyanis elrendelték, hogy az orvosi csapat azonnal állítsa le a kutatásokat és a további kísérleteket.

Az AP beszámolója szerint Hszü Nanping, Kína tudományos és technológiai miniszterhelyettese az állami televízióban beszélt arról, hogy határozottan ellenzik a kísérletet. Illegálisnak és elfogadhatatlannak nevezte, és bejelentette, hogy kivizsgálják az esetet. “A kísérlet átlépte a morális és etikai küszöböt” – mondta Nanping.

Ho Csienkuj jelezte, hogy mindenben együtt fog működni a hatósággal. A tudományos élet résztvevői szigorúbb szabályozást sürgetnek.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu