Baba

Hasznos segítők a konyhában

Amint elkezdesz törekedni arra, hogy otthon készítsd el a családnak és magadnak az egészséges ételkínálatot, tapasztalni fogod, hogy ez mennyi munkával jár. Tisztítás, aprítás, áztatás, aszalás: segítenek a gépek és a jól megválasztott eszközök.
2013. Február 13.

Kések

Talán a legalapvetőbb kellék a jó konyhában, mert hihetetlenül meggyorsítja és hatékonyabbá teszi a munkát. Rossz késsel jó hosszú ideig tart a darabolás, míg éles, megfelelő fajtájú késsel gyorsan célhoz érsz.

Sajnos nem olcsó beruházás megfelelő készletre szert tenni, de apránként talán sikerülhet. Szükséged lesz egy profi szakácskésre, egy zöldséghámozónak nevezett rövid pengéjű késre és az úgynevezett lehúzós hámozóra, és feltétlenül szükséges egy fenőalkalmatosság is a napi élezéshez. Ám hiába a legjobb kés, ha nem tudod kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Ezt némi gyakorlással, jó mestertől hamar elsajátíthatod, például érdemes elmenni egy késtechnika-tanfolyamra, aztán otthon szorgalmasan próbálkozni, amíg egészen olajozottá válnak a mozdulatok.

Hasznos segítők a konyhában

A lehúzós hámozóval pillanatok alatt megtisztíthatsz nagy kupac répát is úgy, hogy csak egészen vékony, egyenletes réteget hántasz e róla.

Aprítógép és botmixer

A két gép külön-külön is létezik, de akkor a legköltséghatékonyabb, ha a kettőt egy csomagban kapod kézhez. Egyetlen mozdulattal átalakíthatók egymásba. Legjobban a viszonylag kis űrtartalmú aprítókkal jársz, mert ezekben kicsi mennyiségeket is jól tudsz aprítani, a nagyobbakat pedig esetleg több részletben. A túl nagy tartályokban elvész, ha csak keveset teszel bele.

Hasznos segítők a konyhában

Használhatod könnymentes hagymaaprításhoz, zöldségpástétom- vagy sütialapanyag-aprításhoz különböző állagokra, például sárgarépa, egyéb zöldségek, gyümölcsök, dió, egyéb olajos magvak, sajt, hús, máj is rakható bele. Ha például lapcsánkát sütnél, az aprítógéppel pillanatok alatt előállíthatod az ehhez szükséges finomra darabolt nyers burgonyát. Az aprítógép a különféle házi pástétomok elkészítésekor is nagy segítség. Egyszerűen tisztítható. A botmixerével pedig bármit pépesíthetsz, turmixolhatsz. Például nagyon finom és gyors desszertet készíthetsz kissé fagyos mirelit szilva, dió és joghurt összeturmixolásával. Lényegében feleslegessé teszi a turmixgép vásárlását.

Multifunkciós zöldséggyalu, a mandolin

Ennek a kissé életveszélyes eszköznek a salátakészítésnél veheted legnagyobb hasznát.

Hasznos segítők a konyhában

Pár perc leforgása alatt megfelelő méretű hasábokra, karikákra, csíkokra apríthatod vele a zöldségeket. Hatékonysága a jó formának, könnyű kézben tarthatóságnak és a borotvaéles pengéknek köszönhető. Szakszerűtlen használat esetén nagy a sérülésveszély, ezért ne álmosan, fáradtan próbáld ki!

Aszalógép

Tulajdonképpen luxus az eddig felsoroltakhoz képest, és ha van jól szabályozható légkeveréses sütőd, talán nem is feltétlenül szükséges. De ha például szeretnéd a hagyományos péksütemények, kenyerek arányát csökkenteni az étrendedben, mégpedig aszalt zöldséglapok, ropogós zöldségkenyerek segítségével, akkor jó szolgálatot tehet. A különféle aszalók közti drasztikus árkülönbségek okára és a választási szempontokra jól rávilágít ez az összeállítás. Az aszalás célja végső soron az, hogy megkíméld a nyersanyagok vitamintartalmát, enzimjeit, vagyis fontos szempont a kíméletes hőfok beállíthatósága. Másodsorban pedig különféle trükkök segítségével egészen újszerű állagú ételeket készíthetsz. Az alma-banán pépből aszalt gyümölcslapból például fantasztikus palacsintát készíthetsz, kizárólag friss gyümölcsből.

Egyéb apróságok

A jó konyhából ezek sem hiányozhatnak: citromfacsaró, fűszermozsár, jó minőségű edények főzéshez és tároláshoz.