Baba

Hatékonyak-e az otthoni sterilizáló eszközök a koronavírus ellen?

Csak egy gombnyomás, néhány perc és máris steril lesz a mobilunk, maszkunk vagy a fogkefénk. Valóban hatékonyak az otthoni sterilizáló eszközök a koronavírus ellen?
2021. Február 24.
Hatékonyak-e az otthoni sterilizáló eszközök a koronavírus ellen? (fotó: Getty Images)

A SARS-CoV-2 koronavírus terjedésének gyorsaságát jól szemlélteti, hogy a köhögéssel, tüsszentéssel levegőbe került részecskék a forrástól számított 2 méterre is eljutnak, és ott a felületeken leülepedve akár 2-3 napig is életképesek. A levegőben maradt kisebb részecskék pedig három órán át fertőzőképesek maradnak.

Fertőtlenítés hipóval

A WHO és ezzel összhangban a magyar ajánlás is elsősorban a felületfertőtlenítés fontosságát hangsúlyozza, és az elsőként választandó szerként a nátrium-hipoklorit (hipó) hatóanyagú készítményeket jelöli meg, melyek megfelelő vírusölő hatással bírnak. A Népegészségügyi Központ azonban arra is figyelmeztet, hogy vásárlás alkalmával mindig ellenőrizzük a kiválasztott termékek címkéjét, hogy az a vírusok elpusztítására alkalmas-e (virucid). Felületfertőtlenítésre a hipó 0,1 százalékos oldatát javasolják.

Fontos hangsúlyozni, hogy ilyenkor elsősorban azokat a felületeket kell kezelnünk, amelyeket gyakran megfogunk (pl. kilincs, kulcs, telefon), a légtér fertőtlenítésére nincs szükség.

UV-C fénnyel a koronavírus ellen

Az egészségügyi intézményekben és közösségi terekben már nem újdonság a csíraölő tulajdonságokkal rendelkező UV-C fény -ami 100 és 280 nm közötti hullámhossztartományban található -használata. Az UV-C megfelelő teljesítménnyel és behatási idővel alkalmazva hatásos baktérium-, gomba és vírusölő tulajdonsággal bír. A speciális UV-C lámpákat és fénycsöveket nemcsak a levegő, hanem a víz és a felületek hatékony fertőtlenítésére javasolják, világítási célokra azonban szigorúan tilos őket használni.Mostanság a koronavírus elleni küzdelem miatt került ismét az érdeklődés középpontjába az UV-C, melyről kiderült, hogy laboratórium tesztelések során pár másodperc alatt semlegesítheti egy adott felületen található SARS-CoV-2 vírusok 99 százalékát.Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy egyelőre korlátozott számú publikált adat áll rendelkezésre arról, hogy milyen hullámhosszú, dózisú és időtartamú UV-C sugárzás szükséges pontosan a SARS-CoV-2 vírus inaktiválásához.

De mi a helyzet az otthoni használatra szánt UV-sterilizáló eszközökkel?

Otthoni sterilizálás pár másodperc alatt

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ún. UV-C sterilizáló-fertőtlenítő dobozok és táskák, amelyeket az okostelefonok, kulcsok, napszemüvegek, és más gyakorta használt tárgyak (pl. pénz) fertőtlenítéséhez javasolnak a gyártók.

Ezek praktikusnak tűnnek, hiszen kicsik, könnyen hordozhatóak és pár perc alatt csírátlanítanak. További előnyük, hogy olyan tárgyakat is beletehetsz, amelyeknek lehetetlen a sterilizálása vagy érzékenyek a fertőtlenítőszerre.Léteznek speciális, notebookhoz csatlakoztatható UV-C lámpák is, amelyek a klaviatúra fertőtlenítését végzik el, illetve kisebb, kézi használatra szánt UV-C Led sterilizálók is.

Mi a gond az otthon használt UV-C berendezésekkel?

Az UV-C fénnyel működő otthoni lámpák és berendezések körül egyelőre nagy a bizonytalanság, hatásuk pedig nem kellően vizsgált- állítja az FDA. További probléma, hogy az UV-C-lámpák csak nagyon limitált körülmények között képesek kifejteni a hatásukat, többek között akkor, ha az UV-C fény a fertőtleníteni kívánt tárgyakat közvetlenül éri. Emiatt pedig hamis biztonságérzetet kelthetnek a felhasználókban.

Ráadásul a fertőtlenítés céljából vásárolt UVC-lámpák potenciális egészségügyi és biztonsági kockázatokat is jelenthetnek, a kockázat pedig nőhet, ha az eszközt nem megfelelően telepítik vagy használják.Erre a veszélyre hívta fel a figyelmet a WHO is abban a mítoszromboló kiadványában, amelyben óva int attól, hogy az otthoni UV-lámpákat a kéz fertőtlenítésére használjuk.

Az UV-lámpák ugyanis súlyos bőrirritációt okozhatnak és károsíthatják a szemet is. Ezért még egy bankjegyvizsgáló készülék vagy sterilizáló doboz használata is nagy körültekintést igényel is.

Mire figyeljünk, ha UV-C lámpát vásárolunk?

Ezeknél az otthoni használatra szánt eszközöknél érdemes megnézni, hogy a gyártó gondoskodik-e arról (pl. egy mozgásérzékelő segítségével), hogy se a szem, se a bőrkitettség veszélye ne álljon fent. Vagyis az eszköz – amint mozgást érzékel – vagy kikapcsolja az UV-C fényt, vagy átvált normál lámpa üzemmódba.Nagyon fontos tehát, hogy megbízható forrásból, tanúsítványokkal rendelkező eszközöket válasszunk, és kerüljük az olcsó és gyanús UV-C sterilizálókat.Forrás:

Tájékoztató oldal a koronavírusról

fda.gov

nnk.gov.hu

who.int