Baba

Hiába kérik, ez a baba a mamán kívül nem hajlandó mást mondani

Kevés édesebb dolog van annál, amikor a kisbabák beszélni kezdenek. Hát még akkor, ha az akaratuk túlszárnyalja a verbális képességeiket.
2023. Március 08.
baba beszél magára mutat
Kép: pillanatkép, goodmorningamerica.com

Hiába minden, ez a baba a mamán kívül nem hajlandó mást mondani. Meglehetősen határozottan visszautasítja a kérést, hogy mondja azt „dada”, azaz papa, apuci. Nem, nem és nem, csak a mama.

Beszédfejlődés dióhéjban

A babák hat-nyolc hetes korukban kezdenek el gőgicsélni, többnyire akkor, amikor nyugalomban vannak. A gőgicsélő hangok lassan hosszabb hangsorokká változnak. Ekkor jön létre a gagyogás: a babák nagyon élvezik, amikor gyakorolják a hangadást. A gagyogás során a baba egyszer csak hasonló hangokat, szótagokat kezd mondani, mint a beszéd, pl. gaggggagga, persze ez még nem valódi szó és nem is beszéd.

Az első szóra nagyjából 10-11 hónaposan számíthatunk, de jól tudjuk, hogy nagy egyéni eltérések lehetnek a kisgyerekek között. Ezek az első szavak rövidek, ilyen pl. a baba, mama, papa. Ekkor már érti a nem-et és hamarosan megkezdődik a szavak utánzása. A kisgyerekek általában 19-24 hónapos korukra már akár 50 szót használva képesek kifejezni egyszerűen kívánságaikat.

A beszédfejlődést több mindennel is segíthetjük: beszéljünk a babához szinte folyamatosan, nevezzünk meg mindent, ami körülötte van, amit éppen csinálunk, olvassunk sokat, énekeljünk, mondókázzunk.

 

forrás: goodmorningamerica.com