Baba

Mikor kezdenek gagyogni a kisbabák?

Már jóval azelőtt, hogy az első szavakat kimondaná, a kisbabád kommunikál veled sírással, gurgulászással, gőgicséléssel. De mikor kezdenek el a babák gagyogással kommunikálni?
2021. Október 16.
Mikor kezdenek gagyogni a kisbabák? (Fotó: Getty Images)

Mit is jelent pontosan a gagyogás?

A gagyogás a mássalhangzók és a magánhangzók egyetlen szótagú kombinációja, mint a “ba” vagy a “pa”, illetve valamivel összetettebb hangoké, mint az “a-ga”, vagy a hosszabb “ba-ba-ba-ba-ba”. A gagyogás idővel szóhangokká, majd egyszerűbb szavakká alakul. Az azonban néhány hónapba telik, amire a kisbabád olyan szavakra hasonlító hangokat, mint például a “ma-ma” a valódi jelentésükkel társít.

Nagyjából 4 hónapos korukban kezdenek a babák gagyogni, és még néhány hónapig tart, amíg a hangok repertoárját tovább fejlesztik. Bár a baba vokalizációjának idővonala minden gyermeknél egy kicsit eltérő lehet, nagyjából a következőkre lehet számítani:

 • 2 hónapos korban: gurgulászás és gőgicsélés
 • 4 hónapos korban: a gagyogás kezdete
 • 9 hónapos korban: egyre többféle hangot tud mondani
 • 12 hónapos korban: már van néhány egyszerű első szava, és a hangszíne változtatásával is mond hangokat
 • 18 hónapos korban: egyre több szót ismer és mond

Hogyan segítheted a babát a gagyogásban?

A legjobb módja a beszédfejlődés elősegítésének a babánál, ha sokat beszélsz hozzá. Ez mind a befogadó nyelvi készségeket (a hallott szavak megértésének képessége), mind a kifejező nyelvtudást (a szavak kimondásának képessége) fejleszti. A baba nyelvi készségei gyorsabban fejlődnek, ha támogató nyelvi jelzésekkel válaszolnak a gagyogásra. Például ha összekapcsolja a “ba-ba-ba” hangot a zöld labdájával, akkor mondhatod neki azt, hogy: “Bizony, nagyon szép a zöld labda, és nagyon szereted!”.

Néhány további tipp

 • Ismételd a baba “da-da-da” hangjait, és ha hallod, hogy imitál egy hangot, akkor mondd újra és újra. Az ismétlés izgalmas a baba számára, ösztönzi, hogy gyakorolja a vokalizációt, miközben tanítja arra is, hogy a hangok nemcsak szórakoztatóak, hanem kommunikációs módok is.
 • Amikor a baba gagyog, nézz a szemébe, mosolyogj és válaszolj. A szemkontaktus felvételével mutatod neki, hogyan kell beszélgetni.
 • Beszélj hozzá minél többet, például folyamatosan narráld, amit éppen csinálsz. Lehet, hogy most még nem érti, amit mondasz, de hamarosan már tudni fogja.
 • Tegyél fel kérdéseket, például: “Elmegyünk sétálni a parkba?”, és válaszold is meg ezeket: “Igen, felvesszük a cipőt és a kabátot, és kimegyünk sétálni egy kicsit a parkba.” Annak ellenére, hogy magaddal beszélgetsz, modellezed neki, hogy milyen a kétirányú beszélgetés természetes formája.
 • Olvass neki minél többet, mert így sajátíthat el egyre több szót.
 • Énekelj neki rendszeresen, és ismételd a kedvenc dalai. Számára ez nagyon szórakoztató, és arra ösztönzöd, hogy idővel ő maga is bekapcsolódjon egy-egy szóval.
 • Mutass neki különböző hangokat, például: “Hallod, ahogy a cica dorombol?”, vagy “Ez a dudáló autó biztosan siet.”

A cikk forrása: whattoexpect.com