Baba

Ezért kell beszélned a babádhoz már akkor is, ha ő még nem tud neked válaszolni

Minden létező irányelv, ajánlás szerint, már akkor beszélni kell a kisbabához, amikor megszületik, sőt, már a terhesség alatt is. De miért fontos ez és miért baj, ha nem nagyon beszélsz hozzá?
2023. Január 18.
Anya beszél a kisbabához
Kép: Getty Images

Lehet, hogy meglepő, de a csecsemők már születésükkor elkezdik a nyelvtanulást, olyannyira, hogy a beszéd- és nyelvi fejlődés már a születés utáni első órákban megkezdődik. Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy az újszülöttek a születés utáni első néhány órában képesek-e különbséget tenni a beszédhangok között. A kutatók megállapították, hogy az újszülöttek meg tudják különböztetni a magánhangzókat a szerint, hogy a szokásos (normális) módon vagy torzítva hallják.

A tanulmány szerzője, Guillaume Thierry, a Bangori Egyetem kognitív idegtudományi professzora a mother.ly-nak elmondta, hogy : „Az újszülöttek valószínűleg közvetlenül profitálnak abból, ha már az első pillanatokban, amikor elhagyják az anyaméhet, beszélnek hozzájuk. Nyilvánvaló, hogy a “nevelés” már az első napon megkezdődik.”

Sőt, már az is hozzájárul a nyelvi fejlődéshez, ha a terhesség alatt is beszélünk a babához. Kutatások kimutatták, hogy a babák születésük után jobban preferálják az anyjuk hangját, valószínűleg azért, mert már az anyaméhben is hallották és felismerik azt. Olvass neki mesét, és beszélgess vele, már akkor is, amikor még a hasadban van!

Ha sok szóval és mondattal stimulálod a baba agyát, az az egyik legjobb dolog, amit tehetsz a nyelvi fejlődéséért. A logopédusok mindig azt javasolják, hogy beszélgess a gyermekeddel, hogy erősítsd a kommunikációs fejlődését. Ez akkor is igaz, ha még túl kicsi ahhoz, hogy válaszoljon. 

Ennek egyszerű módja, ha elmeséled mi történik és mit csinálsz, például amikor pelenkázod, öltözteted, sétálni mentek, esik az eső, stb. Ezzel segíted őt abban, hogy megtanulja, hogyan hozzák létre a hangokat, megértsék a beszéd megfelelő intonációját, új szavakat tanuljanak, és megtanulják, hogyan rakjanak össze szavakat mondatokká.

A beszédfejlődésben még az alábbiakra érdemes figyelned:

Amilyen módon beszélsz

Valószínűleg másképp beszélsz egy csecsemővel, mint egy felnőttel, más ritmusban és talán magasabb hangmagassággal. Ez teljesen normális, de mindig figyelj arra, hogy helyesen beszélj.

Tanítsd meg a babajelbeszédre és a gesztusok használatára

A gesztusok vagy jelek használata segíthet a kicsinek kommunikálni, még mielőtt kimondaná az első szavait.

Olvass neki sokat

Valószínűleg már hallottad, de újra hangsúlyozzuk: nagyon fontos az olvasás, már az első pillanattól kezdve.

Kutatások azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akik több szót hallanak, idővel több szót tanulnak és használnak. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a szülők naponta csupán egyetlen könyvet (történetet, mesét) olvasnak el a gyermeküknek, akkor mire óvodáskorba lép, 1,4 millióval több szót hall, mint azok a gyerekek, akiknek nem olvasnak soha.

Forrás: mother.ly