Baba

Mikor kezd beszélni a baba?

Az első öntudatlan, véletlenszerű hangadás, karattyolás után - szinte észre sem vesszük - egyszercsak beköszönt a tudatos szóhasználat, a beszéd korszaka.
2022. Szeptember 08.
baba kisgyerek beszéd

Egyéveskor táján rendszerint beindul a tudatos beszéd, ám nem kell aggódni, ha csemeténk csak pár hónappal az első szülinap után kezd következetesen szavakat használni. Ahogy sok egyéb fejlődési mérföldkő, ez sem lóverseny. Nem szabad foglalkozni vele, hogy a játsziról ismert Danika állítólag már 9 hónaposan csodásan csacsogott, és ne essünk kétségbe, ha a miénk még 1 évesen nem “Jöjj, drága édesanyám”-mal hív magához.

A gyerekek többsége 9 és 14 hónapos kor között mond először úgy szavakat, hogy azokat következetesen, a jelentésének megfelelően használja. (A következetesség itt fontos tényező.) Az is előfordul, hogy teljesen egészséges beszédfejlődésű gyerek csak 18 hónaposan mondja ki először az első szavát. (Ebben az esetben is – bár látszólag később indult be a beszéd – a későbbiekben a beszédkészsége teljesen megegyezik a korán beszélő kortársaival.)

Milyen szavakra számíthatunk először? Jellemzően a közvetlen környezetben észlelt dolgokat nevezi meg a baba. A családtagok neve (apa, anya/aja, baba), köszönések, reakciók (hejte, pápá), tárgyra vonatkozó szavak vezetik a gyakorisági listát.

Vörös zászlók a beszédfejlődés korai szakaszában

A szakemberek szerint van néhány mérföldkő és ehhez kapcsolódó időpont a babák fejlődésében, amit figyelni kell. Ha ezeknél eltérést észlelünk, akkor forduljunk szakemberhez és kérjünk segítséget. Ilyen intő jel, ha baba 8 hónapos korban még nem gagyog, vagy ha 12 hónapos korig még nem próbálkozik szótagismétléssel. Hasonlóan fontos vörös zászló, mikor 18 hónapos korig nem mond legalább 5-10 szót, vagy nem használ kétszavas mondatokat 2 éves korra – ezekben az esetekben szintén ajánlott segítséget kérni a védőnőtől, gyermekorvostól.

Mivel segíthetjük a beszéd beindulását?

  • Beszélj hozzá minél többet a környezetéről, a cselekvéseitekről – egyszóval kommentálj mindent a napotokban!
  • Érthetően, viszonylag (de ne rendellenesen) lassan beszélj hozzá!
  • Gyakran ismételj meg szavakat, mondatokat! (Így könnyebben megérti a szavak jelentését.)
  • Bátorítsd, ha próbálkozik szavakat artikulálni, utánozni téged!
  • Használj neveket akkor is, ha egyébként nem lenne indokolt! pl. „Ez az apa almája.”
  • Énekelj neki egyszerű, korának megfelelő gyerekdalokat!
  • Mondj neki mondókákat, egyszerű versikéket!