Baba

Higannyal és arzénnal szennyezett babaételt hívott vissza a Nébih

Higanyt és arzént mutattak ki Hamánek márkájú bébiételben. A zöldségekkel és burgonyával gazdagított tonhalas termékből több hazai vállalkozáshoz szállítottak.
2019. November 19.
Higannyal és arzénnal szennyezett babaételt hívott vissza a Nébih (fotó: iStock)

A cseh hatóság higanyt és arzént mutatott ki Hamánek márkájú bébiételben. A zöldségekkel és burgonyával dúsított tonhalas termékből több hazai vállalkozáshoz szállítottak. A vizsgálat eredményéről az érintett tagállamok a RASFF-on keresztül értesültek. A Nébih haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett hazai cégekkel, és megbizonyosodott arról, hogy a vállalkozások mindegyike kivonta a forgalomból a terméket. A gyors intézkedésnek köszönhetően a kereskedelemben már nem elérhető a hiányos jelölésű 2019-es gyártás. A gyártó mindeközben további Hamánek tonhalas termékét is kivonta a forgalomból.

Higannyal és arzénnal szennyezett babaételt hívott vissza a Nébih

A termékek adatai:

  • Bébiétel Hamánek – Tonhal zöldséggel és burgonyával PT 190g – 5 hó
  • Bébiétel Hamánek – Tonhal vöröslencsével és pennével PT 190g – 10 hó
  • RASFF referenciaszám: 2019.3598

A cseh hatóság kockázatbecslése szerint a Hamánek tonhalas bébiételekből az ajánlott fogyasztási mennyiség maximum 1 üveg/hét, ezért a cég leveszi termékeit a polcokról és kiegészíti azok címkéjét a fenti információval.

A higany az emberi szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vesében, a májban, és a központi idegrendszerben fejti ki hatását. A szerves higanyvegyületek (mint pl. a metil-higany) lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A metil-higany főként táplálékkal jut szervezetünkbe, ezek közül is a bevitel fő forrásai a halak és más tengeri élelmiszerek.

A különböző arzénvegyületek eltérő módon hatnak a szervezetre, szervetlen vegyületei erősen mérgezőek, rákkeltő hatásúak. Az élelmiszerek közül a halakban és más tengeri élelmiszerekben a kevésbé mérgező, szerves arzénvegyületek fordulnak elő leginkább. A szervetlen arzénbevitel fő forrásai a gabonaalapú élelmiszerek, rizs, tejtermékek, és ivóvíz. Hazánkban az ivóvíz maximálisan megengedett arzén tartalmára szigorú határérték van érvényben.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: NÉBIH