Baba

Hírességek, akik szülés utáni depresszióval küzdöttek

A mentális egészséget érintő problémák miatt sokan tartanak a megbélyegzéstől, ez pedig sokakat elbizonytalanít abban, hogy segítséget merjen kérni ilyen esetben. Ez alól a szülés utáni depresszió sem kivétel.
2020. Július 13.
Hírességek, akik szülés utáni depresszióval küzdöttek (Fotó forrása: Alanis Morrisette Instagram/via Mother.ly)

A Mother.ly cikkében néhány olyan hírességről írtak, akik maguk is érintettek a szülés utáni depresszióban, és ezt meg is osztották a nyilvánossággal. Őszinteségükért és bátorságukért sokan hálásak, hiszen arra emlékeztetik a nőket, hogy nincsenek egyedül a problémákkal, és van segítség.

Serena Williams

A teniszcsillag a Harpers Bazaarnak nyilatkozott arról, hogy traumatikus szülési tapasztalatai (vérrögök keletkeztek a tüdejében) után szülés utáni depresszióban szenvedett. “Úgy gondolom, az embereknek fontos lenne beszélnie erről, mert szinte olyan, mintha a terhesség 4. trimesztere lenne. Emlékszem, hogy volt egy nap, amikor nem találtam Olympia cumisüvegét, és annyira dühös lettem, hogy elkezdtem sírni, mert tökéletes édesanyja akartam lenni” – mondta el a sportolónő, aki jobban szereti a szülés utáni érzelmek kifejezést használni, hogy ezzel is segítse leküzdeni a depresszió szóval járó megbélyegzést.

Adele

Az énekesnő egyelőre nem tervezi, hogy újra gyermeket vállaljon, mert nagyon aggódik a szülés utáni depresszió miatt. A Vanity Fairnek nyilatkozta, hogy nagyon fél emiatt. “Nagyon rossz volt a szülés utáni depresszió a fiam születését követően, és ez megijesztett” – mondta a lapnak. A legrosszabb tünete az volt, hogy alkalmatlannak érezte magát az anyaságra. Adele számára a más anyukákkal való kapcsolattartás, és az segített, amikor magában tudott időt eltölteni. “Azt mondtam magamnak, hogy szükségem van heti egy délutánra, amit egyedül, a baba nélkül tölthetek el.”

Cardi B

A rapper nagyon meglepődött a szülés utáni depresszió miatt. “Azt hittem, el fog kerülni” – nyilatkozta a Harpers Bazaarnak. Amikor szült, az orvosa beszámolt neki a szülés utáni depresszióról, de úgy gondolta, hogy ha akkor jól van, akkor nem történik majd meg később sem. “Aztán hirtelen rám omlott ez a rengeteg probléma.”

Alanis Morrisette

A harmadik terhessége alatt 2019-ben Alanis Morisette nyíltan beszélt korábbi, szülés utáni depresszióval kapcsolatos tapasztalatairól, és arról, hogy ennél a terhességénél felkészült, hogy segítséget tudjon kérni. “Fontos, hogy ne diagnosztizáljam önmagam. Mert az első alkalommal vártam” – mondta el a SELF-nek. Mint sok édesanya, ő sem kért azonnal segítséget, az első gyermeke születése után 1 évig és 4 hónapig szenvedett a tünetektől. Az énekesnő a Peoplenek beszélt arról is, mekkora probléma a megbélyegzés. “Van egyfajta szemkontaktus, egymásra nézés olyan nőkkel, akik szülés utáni depresszióban szenvednek, amivel azt üzened, hogy Ó, szeretlek, és nagyon sajnálom, hogy ezt érzed.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramonlink in bio “I talk about this with my kids a lot, the four boundaries being: 1) You can’t tell me what I’m thinking, 2) you can’t tell me what I’m feeling, 3) you can’t fucking touch my body/you can’t do anything with my body, and 4) don’t touch my stuff,” Alanis told me.

Alanis Morissette (@alanis) által megosztott bejegyzés, Jún 26., 2019, időpont: 11:49 (PDT időzóna szerint)

Reese Witherspoon

A színésznőnek többször kellett szembenéznie a szülés utáni depresszióval, egy podcastben elmondta, hogy mindhárom gyermeke után más tapasztalatai voltak. “Az egyik gyermekem születése után nagyon enyhe, egyikőjük születése után súlyos szülés utáni depresszióm volt, egy esetben pedig nem tapasztaltam a tüneteket. A gyógyszerek szedése is megviselt, mert nem tudtam tisztán gondolkodni ezektől” – mondta el Reese Witherspoon.

Behati Prinsloo

A modell Behati Prinsloo, aki az énekes Adam Levine felesége, a Todaynek számolt be a szülés utáni depresszióval kapcsolatos tapasztalatairól. “Az első gyermekünk születése után voltak olyan pillanatok, amikor nagyon megviselt. De a férjem végig nagyon támogató volt, és mindig segített megszabadulnom ettől”. Azért beszél nyíltan a tapasztalatairól, mert reméli, hogy ezzel segíthet más nőknek is, hogy ne érezzék magukat egyedül, még akkor sem, ha a depressziójuk nem tűnik túl súlyosnak. “Ezzel azt szeretném üzenni, hogy akármekkora a probléma, lehet segítséget kérni. Nem számít, mennyire kicsinek tűnnek az érzések, a stressz, vagy bármi, amit érez az édesanya, mindig van segítség, és támogatás a barátoktól, családtagoktól.”

Chrissy Teigen

A modell, televíziós személyiség és író, Chrissy Teigen többször felszólalt már a szülés utáni depresszióval kapcsolatban, beszélt saját küzdelméről, hogy segíthessen másoknak, akiknek hasonló problémákkal kell szembenézniük. A Todaynek elmondta, hogy először nem tudta, hogy amit érez, az a szülés utáni depresszió. “Mivel az első gyermekem, Luna születése után történt, nem tudtam, hogy másképp is lehet érezni magam. Azt gondoltam, természetes így érezni, azt hittem, ilyen az anyaság, és nem tudtam, hogy ez másképp is lehet.” Egészen addig nem gondolta, mennyire sokan szenvednek a szülés utáni depressziótól, amíg nem írt egy cikket a Glamour magazinnal közösen a témában: “Gyakrabban jönnek oda hozzám nők az utcán amiatt, hogy szeretnének velem arról a cikkről beszélni, mint bármilyen más téma kapcsán.”

Drew Barrymore

A színésznő első gyermeke születése után nagyon jól érezte magát: “Nem volt szülés utáni depresszióval kapcsolatos tapasztalatom az első gyermekem érkezése után. A második gyermekem születése után azonban már megértettem, miről beszélnek mások. Ez egy teljesen másfajta túlterheltség volt, és úgy éreztem, mintha beborult volna az ég felettem” – mondta el a Peoplenek. Barrymore szerint ugyan nagyon nehéz időszak volt, mégis hálás, mert ez segített neki megtanulni, hogyan összpontosítson a jelenre.

Courtney Cox

A színésznő esetében hónapokkal gyermeke születése után alakult csak ki szülés utáni depresszió. “Nagyon nehéz időszak volt, ami Coco 6 hónapos korában kezdődött. Nem tudtam aludni, a szívem nagyon hevesen vert, és súlyos depresszióm volt” – mondta el az USA Todaynek. A barátaival való beszélgetések és az orvosi kezelés segített neki.

Gwyneth Paltrow

A színésznőnél második gyermeke születése után jelentkezett a szülés utáni depresszió. “Nagyon megdöbbentem, mert soha nem gondoltam, hogy szülés utáni depresszióban szenvedhetnék. Annyira eufórikus állapotban voltam Apple születése után, hogy azt gondoltam, Mosey érkezése után is így lesz, és így is lett, de eltartott egy darabig. Egy ideig nagyon mélyen voltam” – árulta el egy podcastben.

A volt férje segített neki, hogy rájöjjön, szülés utáni depressziója van: “Négy hónap elteltével azt mondta, hogy valami nincs rendben. Én erre azt mondtam, hogy nem, nem, jól vagyok, de Chris rájött mi a baj, kipukkasztva a buborékom. A szülés utáni depressziónak különböző mélységei és árnyalatai vannak, ezért is tartom fontosnak, hogy beszéljünk róla. Számomra is nagy kihívás volt, és úgy éreztem, mintha elbuknék.”

A szülés utáni depresszió tehát valóban bárkit érinthet, és nincs semmi szégyellnivaló ezzel kapcsolatban. Nem vagy egyedül, és bátran merj segítséget kérni!

Forrás: mother.ly