Baba

Hol szeretnél nyaralni?

Végre itt a nyár, indulhat a nyaralás. Babával, kisgyerekkel is nyugodtan nekivághatsz a nagyvilágnak. Ötletet adunk, hogy miként készülj fel a nagy utazásra.
2012. Június 05.

Kisgyerekes szülőként a nyaralás megtervezése, megszervezése, az ideális szálláshely kiválasztása, sőt már az ország meghatározása is komoly kihívás. Számos szempontot kell figyelembe vennünk annak érdekében, hogy ne vert seregként, hanem frissen, feltöltődve és élményekkel telve érkezzünk haza nyári szabadságunkról.

Határon innen és túl

Mind a külföldi, mind pedig a belföldi nyaralásnak megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai, amelyeket érdemes mérlegelni. Amennyiben szűkösebb pénzügyi keretből gazdálkodunk, vagy örökmozgó a kisbaba, akkor érdemes megfontolni, hogy a határokon belül maradjunk. Az utazás így rövidebb lesz, ráadásul bármikor meg lehet állni kicsit nyújtózni vagy pár percet rohangálni. A szálláshely kiválasztásánál fontos szempont lehet a fedett medence, illetve játszótér is, hogy az esetleges esős napokon is le tudjuk kötni az apróságokat. Aki a tengerpart mellett dönt, az az aprósággal is pihentető nyaralásra számíthat, ha körültekintően választ. Az a jó partszakasz, ahol sekély a víz és meleg a tenger. A Fekete-tenger még a nyár közepén sem feltétlenül melegszik fel annyira, hogy pancsoló-hőmérsékletű legyen, de Görögország, Olaszország, Ciprus, Törökország déli része vagy Horvátország megfelelő úti cél lehet. Ezeken a helyeken az időjárás jóval kiszámíthatóbb, mint itthon, és ha tudjuk, hogy gyerekünk vígan elücsörög felügyeletünk alatt a parti homokban, nem muszáj a választott szállásnak számos gyerekprogramot biztosítania.

Ötletünk:

Törökország.

Igazi gyerek-víziparadicsom, a legnagyobb attrakció a delfinpark, ahol még úszni is lehet a delfinekkel.

Ausztria, Lutzmannsburg

Igazi baba- és gyerekparadicsom. Több szálloda épült a fürdőre, de egy alagúttal mind össze vannak kötve, ami annyit jelent, hogy fürdőköpenyben át lehet menni. A szolgáltatások közé tartozik: babakocsi a közlekedéshez, a fürdőben is külön babakocsi, etetőszék, játékok, csendszoba…

Nagyobb testvérek esetén azonban már komoly súllyal esik latba, hogy az adott szálloda felkészült-e családok fogadására. Pár éve már nem kuriózum, hogy a szállodákban animátorok dolgozzanak, akik beltéri elfoglaltságot biztosítanak a kicsiknek, versenyeket szerveznek, kézműves-, illetve kreatív foglalkozásokat tartanak.

Ötletünk

Mátra, Adrenalinpark

Minden korosztálynak remek kikapcsolódás: óriási játszóház, kalandpark, wellness, mindez megfizethető áron.

Válaszd a megfelelő szállást!

A szálloda leginkább a szülőknek kényelmes, gyerekek már nehezebben bírják a zárt tereket, kötött étkezéseket. Természetesen egyre több hotel van felkészülve a gyerekesekre, azonban babával csak az jöhet szóba, ahol legalább egy mikró van, hogy meg tudd melegíteni a bébiételt.

Ötletünk

Felsőtárkány (Eger mellett)

Remek családi szálloda, bár nem a legolcsóbbak közül. Az étterem mellett közvetlenül a játékszoba, a wellnessben külön medence a gyerekeknek, nyáron külön animátor a kicsiknek, és ami a legegyedibb: él a szállodában egy szurikátacsalád, amelyet nem lehet nem imádni, kicsiktől a nagyokig mindenki odavan értük. Az apartman kényelmes megoldás kicsikkel és nagyokkal is. Főzni is lehet, éttermezni is, és általában nagyobb a tér, mint egy szállodai szobában. Fontos szempont azonban, hogy mennyire van felszerelve.

Kempinget kisgyerekkel csak az válasszon, aki kihívásokra vágyik, és szívesen rohangál több száz métert a teli bilivel a mosdóig. Ellene szól még, hogy hűtő híján folyamatosan az étel beszerzésén jár az eszed, bár ha a totyogó napi nyolc étkezéséből párat gyümölccsel vagy nyers zöldséggel pótolsz, úgy akár működhet is. Nehézkes a délutáni altatás, mivel egy verőfényes napon a sátorban lévő hőmérséklet forráspont közeli, és a környező zajok is zavarhatják a kicsit. Elvitathatatlan viszont az élmény, hogy nem kell folyton le-föl cuccolni a szállástól a vízpartig, valamint lehet a parton reggelizni és a napfelkeltében gyönyörködni. Ha ezt a vadregényes megoldást választod, legyenek kész terveid esős napokra!

Ötletek

Olaszország

Közvetlen tengerpart van, és akkora területen fekszik, hogy még telt házas időszakban se túlzsúfolt, ami pedig ritka az olasz Riviérán. A többféle szálláshely közül mindenki megtalálja a családnak megfelelőt.

Mivel utazol?

Autóval ne tervezz túl hosszú utazást, hogy a gyerekülésbe szíjazott kicsi bírja türelemmel! Ha mégis, lehetőleg éjszaka autózzatok! Ha közelebbi a célpont, időzíts úgy, hogy az utazás vagy a délelőtti, vagy a délutáni alvás idejére essen. Így van esélyed arra, hogy a pici végigalussza az utat, és kipihenten, frissen érkezik.

Repülős utaknál a nyári charterjáratok indulási, illetve érkezési időpontjai fölboríthatják a napi rutint, ezért gondoskodj a megfelelő szórakoztatásról, ha a kicsi emiatt nyűgös lenne. Nagyobb gyerekeknél egy új, kreatív játék, gyöngyfűzés vagy kifestő jól jöhet figyelemelterelés gyanánt.Mivel a fedélzetre csak meghatározott mennyiségű folyadékot vihetsz fel, ne csomagolj több üveg üdítőt, mert a biztonsági ellenőrzésnél úgyis elveszik. Bontatlan bébiételre, illetve a cumisüvegre természetesen nem vonatkozik a tilalom. A babakocsit a gép ajtajáig tolhatod, ott össze kell csukni és átadni, hogy a személyzet a gép rakterébe vitethesse. Érkezéskor ugyanitt, a lépcső alján vagy a többi csomaggal kapod vissza.

A babák külön babaövet kapnak a fel- és leszállás idejére, amit a mama övébe fűzve lehet rögzíteni. Ha az utaskísérők nem adnak automatikusan, nyugodtan szólj!

Mit csomagoljunk, avagy biztos magunkkal kell vinnünk az egész háztartást?

Hol szeretnél nyaralni?

Ez elsősorban a szálláshely felkészültségétől függ. Kiságy általában mindenhol van, de a kenguru vagy a hordozókendő, illetve egy könnyű, esernyőre csukható babakocsi mindenképpen legyen a csomagban. Belföldi nyaralás esetén bébiételt bárhol lehet venni, mint ahogy gyümölcsöt vagy zöldséget is, de ha a gyerek már ugyanazt eszi, amit mi, ne érdemes otthonról cipekedni. Sok szálloda kifejezetten úgy állítja össze a választékot, hogy a kicsik is találjanak kedvükre valót.Nyárra azonban mindenképpen készülj 40, vagy akár 50 faktorú naptejjel, kis kalappal, kendővel, úszógumival, karúszóval és homokozójátékokkal. A kedvenc mesekönyv, illetve plüssállat se maradjon otthon, mert ez adhatja meg a kicsinek az otthoni biztonságot!