Baba

Homeopátia – tárolási útmutató

A homeopátiás szerek nagyon érzékenyek. Elég szigorú szabályok vonatkoznak a tárolásukra.
2011. Július 10.

Megnehezíti a dolgunkat, hogy a kis műanyag tartályok zavarbaejtően egyformák. Párpercnyi munkával, néhány matricával és egy kis alufóliával azonban biztonságos és könnyen áttekinthető rendet vághatunk köztük.

Öntapadós fecnik

Ha valaki elkezdi alkalmazni a homeopátiát, előbb-utóbb azt veszi észre, hogy egyre több tubust tart otthon – és egyre hosszabb ideig tart, míg megtalálja azt az egyet, amire szüksége van. Márpedig ez az, ami biztos nincs egy kisgyerekes anyának: ideje. Pláne nem arra, hogy újra és újra átforgassa a kicsi műanyag dobozkákat, éppen akkor, amikor beteg a gyerek, és minden perc számít.

A megoldás: egy kicsi pötty matrica a tubus átlátszó tetejére, és máris rendszer van a káoszban. Fehér színű öntapadós lapokat minden írószerboltban lehet kapni – de ha nem designversenyre készül az ember, akár egy régi vignettát is fel lehet áldozni erre a célra, ráadásul egy darabból egy egész készlet homeopátiás szer feliratozását meg lehet oldani. Nem kell mást tenned, csak apróra vágni, majd ráragasztani a tubus tetejére, és ráírni a szer rövidítését: Arn Mont (Arnica Mondata), Cham (Chamomilla), Bell (Belladonna) – teljesen egyértelmű, könnyű rövidítések mindenkinek, aki kicsit is foglalkozott már homeopátiával. Negyedóra alatt egy komoly gyűjtemény feliratozását el lehet intézni.

Védelem a szereknek

Utána már csak fóliába kell csavarni az egészet, és mehet a szekrény legfelső polcára. De miért kell az a fólia? Ez biztosítja az elektromos szmog elleni védelmet. A homeopátiás szereket ugyanis szigorúan távol kell tartani minden sugárzó dologtól – tévétől, számítógéptől, mobiltelefontól, mikrohullámú sütőtől. De sajnos egy átlagos lakásban nagyon nehéz ilyet találni, ezért érdemes bevetni a fóliás módszert is. Fontos még tudni, hogy erős illatú parfümök, krémek mellett sem szabad tárolni, és a betegnek is távol kell magát tartania a kámforos, mentás, erősen illatozó készítményektől. (A levendula is tiltólistán van!) Természetesen, mint minden gyógyszert, a gyerekektől is távol kell tartani, és más medicinákhoz hasonlóan ez se szereti a nedves, párás levegőt és az erős, direkt napfényt. Kizárva tehát a fürdőszoba, a konyha, a dolgozószoba és a nappali. Én a hálószobaszekrény felső polcára tettem. De az ideális helyet mindenkinek egyedül kell megtalálnia – ez ugyanis épp olyan személyre szóló, mint a homeopátia maga.