Baba

Homeopátia

Amikor felüti fejét a torokgyulladás, a nátha, az arcüreggyulladás, előkerülnek a jól bevált lázcsillapítók, antibiotikumok. Pedig a "gyógy"-szerek gyakran kellemetlen és nehezen elviselhető mellékhatásokkal járnak.
2008. Január 28.

Jobb megelőzni a tünetek kifejlődését

Az alkati kezeléssel megelőzhető a betegség

Ahol a homeopátiás és hagyományos orvoslás találkozik

A természetes gyógymódok mellékhatásai

Nem csak a gyógyszer segít!

Jobb megelőzni a tünetek kifejlődését

A gyermek és a környezetében élő családtagok védelmére sikerrel használhatjuk az ANAS BARBARIAE hatóanyagot tartalmazó, OSCILLOCOCCINUM nevű homeopátiás szert. Tünetmentes állapotban alkalmazható megelőzésként, októbertől márciusig folyamatosan adagolhatjuk, hetente egy tubussal. A szer kiválóan alkalmazható az influenzaszerű fertőzés kezdeti fázisában, amikor megkezdődik a tüsszögés, köhécselés, borzongás, így a betegség nagy valószínűséggel nem fejlődik ki, vagy esetleg enyhébb lefolyású lesz. A másik immunrendszer-erősítő gyógyszer, az ECHINACEA D2, D4 vagy 5CH hígításban, szakaszosan adható. Ez azt jelenti, hogy kéthetes megszakításokkal két hétig naponta kétszer egy golyót kell bevenni. Figyelem! Ha lehetséges, ne fogjuk meg puszta kézzel a golyócskákat, és lehetőleg műanyag kanalat használjunk a beadáshoz! A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a fémek befolyásolhatják a homeopátiás szerek hatását.

Mindkét szert ugyanabban a dózisban és módon szedhetik a gyermekek és a felnőttek. A homeopátiás készítmények mellett lehet, de nem feltétlenül kell C-vitamint vagy multivitamin-készítményt szedni. Ha mégis a kiegészítők mellett döntünk, akkor érdemes ősztől tavaszig folyamatosan, de feltétlenül az utasításnak megfelelően adagolni őket.

Az alkati kezeléssel megelőzhető a betegség

Ha visszatérő, krónikussá váló hurutos betegségeket akarunk megelőzni, úgynevezett alkati szert kell választanunk. Testünk felépítése, bőrünk színe ugyanúgy alkati jellegzetesség, mint az, hogy milyen szerv vagy szervrendszer megbetegedésére vagyunk hajlamosak, milyenek a betegség alkalmával jelentkező nedveink, könnyen lázasodunk be vagy sem, mennyi folyadékot fogyasztunk. Nekünk, homeopata orvosoknak fontos kiindulási pont, hogy a páciens milyen lelkiállapotban éli meg a betegségeket. Ha tudjuk, hogy egy-egy homeopátiás alkatú ember milyen típusú betegségekre lesz hajlamos, akkor az alkatának megfelelő homeopátiás szer adásával megakadályozhatjuk a betegség kifejlődését. A homeopátiás alkati kezelés a prevenció szerves része. Alkalmazásával lehetővé válik, hogy a páciensnél ritkábban alakuljon ki akut betegség, illetve ha beteg is lesz, akkor rövidebb idő alatt, kevesebb szövődménnyel gyógyuljon.

Ahol a homeopátiás és hagyományos orvoslás találkozik

Mindig a beteg állapota és betegségének jellege dönti el, hogy az orvos homeopátiás szert vagy az úgynevezett hagyományos gyógyszert javasolja. Bizonyos esetekben a hagyományos gyógyszerek mellé kiegészítésként használhatunk homeopátiás szereket is. Így például az elkerülhetetlen antibiotikum mellett homeopátiás orrcseppet adhatunk arcüreggyulladás kezelésére.

Homeopátiás szereket alkalmazva a legtöbb őszi-téli hurutos betegség megelőzhető, illetve utóhatások nélkül gyógyítható. Tudni kell azonban azt is, hogy vannak esetek, amikor a homeopátiát ki kell egészíteni vagy fel kell váltani a hagyományos orvoslás gyógyszereivel. Mérlegelése mindig orvosi feladat.

A természetes gyógymódok mellékhatásai

A vegyi készítmények alapvetôen kockázatmentes változatai a természetes alapanyagú gyógykészítmények. Manapság már minden ötödik gyógyszer növényi alapanyagú, különösen a teák, ecsetelők, kenôcsök, olajok. Ezeket leginkább alvási zavarok, hólyaghurut, gyomor- és bélpanaszok esetén használják. Egyes növények azonban allergiát, vagy huzamosabb szedés esetén más panaszokat is okozhatnak. Az árnika és a kamilla allergiás reakciót kiváltó mellékhatásai a legismertebbek. A növényi hashajtóknál például rendszeres használat során komoly mellékhatások jelentkeznek. Ezért az alternatív gyógymódokról is kérdezzük meg a gyermekorvos véleményét!

Nem csak a gyógyszer segít!

Manapság a legkisebb kellemetlenséget, fájdalmat is a “normálistól” eltérőnek, tehát kezelendőnek tekintik. A reklámok azt sugallják, folyamatosan rózsaszín, paradicsomi állapotban kellene élnünk. Ezzel szemben el kell fogadnunk, hogy a fájdalom sokszor hasznos figyelmeztető jel, a megemelkedett testhőmérséklet segít a baktériumok és vírusok elleni harcban, a kiállt betegségek pedig erősítik az immunrendszert. Először a szülőknek kell kialakítaniuk magukban a helyes szemléletet. Nem egy tabletta, csepp segít, hanem a levegőzés, a mozgás, a borogatás, az alvás. Ebből a szempontból mindegy, hogy a hagyományos orvoslás szereitől vagy homeopátiás készítményektől várjuk a csodát. A fogzás, elesés, nátha kellemetlen ugyan, de nem kell feltétlenül megkímélnünk ezektől a kicsiket. A felnőtteket gyakran a következmény zavarja: a hangos sírás, nyűgösködés. Ilyenkor még több törődést igényelnek a kicsik, nem gyógyszereket. Ezeket tartogassuk azokra az esetekre, amikor valóban szükségesek. Fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a gyógyszer nélkül is kiállható bajokat az igazi betegségektől. Kétséges esetben forduljunk orvoshoz, de jelezzük, hogy nem receptért jöttünk. Sok esetben igaz a mondás: gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap. Bizony fárasztóak az átvirrasztott éjszakák, sok ötletre van szükségünk, hogy lekössük, megvigasztaljuk a nyűgösködő gyereket. Vegyük komolyan a panaszát. Öleljük meg, bújjunk össze, nézegessünk képeskönyveket, rögtönözzünk kis bábfigurákat, meséket a nagy hősről, aki bátran küzd a bacikkal.

Forrás: Kismama magazin