Baba

Hozzátáplálás: ez a babavezérelt evés előnye

A BLW mai napig egy megosztó hozzátáplálási irányzat, amelynek azonban egyre több követője, alkalmazója van. Milyen előnyökkel járhat a kicsi szempontjából?
2021. Július 01.
Egyet a papa kedvéért - Fotó: Getty

Nem feltétlenül könnyebb átadni a babának az irányítást az evésnél, a szakértők szerint mégis lehet haszna, ha megpróbálkozol a BLW-vel (a “baba által vezérelt hozzátáplálással”). Ez egy viszonylag újkeletű hozzátáplálási irányzat, amely során kis méretű darabokra vágott, puha, félrenyelés szempontjából nem veszélyes, szilárd ételekkel kínáljuk a kicsit, amelyeket önállóan és a saját tempójában csippent fel az ujjaival, és fogyaszt el a kicsi. Annyit és azt, amennyi számára jólesik.

“Amikor valaki megetet, akkor semmit nem tehetsz, csak eszed az ételt, és abbahagyod az evést, amikor már nem adnak többet. De amikor a baba irányít, akkor tudja jelezni, ha tele van, és nem kér többet” – mondta dr. Jean Moorjani, az orlandói Arnold Palmer Gyermekkórházának gyermekorvosa a Today.com-nak. “Felismerik, amikor már nem éhesek, és abbahagyják az evést. Így jobban megtanulják, hogy mikor laktak jól.” (Tegyük hozzá, hogy pürés hozzátáplálásnál is van lehetőség arra, hogy a baba maga egyen – a szerk.)

Az ujjak és a kezek használata az étel felvételére és a szájukba helyezésére szintén javíthatja motorikus képességeiket, ráadásul a püré helyett elfogyasztott szilárd ételek több ízt és textúrát ismertetnek meg a babákkal. “Ez egyfajta szenzoros élmény lehet” – mondja dr. Lauren Crosby, Los Angeles-i gyermekorvos. Crosby emlékeztet arra is, hogy egyes tanulmányok kimutatták: a csecsemők minél korábban ismerik meg a különféle ételeket, annál jobban csökken a különféle ételallergiák kialakulásának esélye.

Eleinte kis mennyiségű szilárd étellel kezdj, és ne lepődj meg, ha a babádat nem érdekli azonnal az új forma és ízvilág – ez teljesen rendben van. Idővel egyre kényelmesebbé válik az evés, vagy legalábbis a szilárd ételekkel való “játék”. A szakemberek azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy nyugodtan térjetek vissza a pürékhez, ha a babádnak nem fűlik még a foga a darabos ételekhez.

Ha mégis megpróbálnád a babavezérelt étkezést, akkor sok-sok lehetőség van arra, hogy mit ehet a kicsi, de néhány fontos szabályt be kell tartani!

“A legfontosabb az, hogy az ételeket apró darabokra vágd” – figyelmeztet doktor Moorjani. Az olyan puha ételek, mint a banán és az avokádó, népszerűek a csecsemőknél. De minden olyan gyümölcs vagy zöldség, amelyet meg lehet párolni, működik: brokkoli, karfiol, sárgarépa, alma vagy körte. A babák lágy sajtokat és kenyeret, pürésített húsokat, tojást, zabpelyhet, tofut is ehetnek.

Vannak viszont olyan ételek is, amelyeket ne adj a kisbabádnak: egész szőlő vagy cseresznye, virsli, nyers zöldség, földimogyoróvaj, pattogatott kukorica és dió – ezek könnyen fulladást okozhatnak.

Lényeges, hogy valójában a baba döntsön: azt a hozzátáplálási módszert használjátok, ami számára komfortos, ami az ő igényeinek, személyiségének megfelelő.