Baba

Húsvét a babával

Ha a babád már nem olyan pici, és szeretnéd a húsvét hangulatát az ő életébe is becsempészni, akkor olvasd végig a cikkünket, hátha sikerül ötleteket szerezned, hogyan tedd!
2015. Március 27.

A húsvéti ünnepi hangulat megteremtése a lakás feldíszítésével kezdődik. Válassz olyan színes, és bababarát díszeket, amik a kicsinek is tetszenek, és nem gond, ha a nagy kúszásban, mászásban, vagy épp totyogás közben leveri a gyerkőc. Ezek a dekorációs eszközök lehetnek színes plüssvirágok, húsvéti mintás párnák, műanyag vagy hungarocell tojások, lényeg, hogy jól mutassanak, és ne jelentsenek veszélyt a babára.

Ráhangolódás a húsvétra

Ha a babóca már nagyobbacska kicsit, a készülődést már az ünnep előtt jó pár nappal megkezdhetitek. Só-liszt gyurmából megformázhatjátok a húsvét jellegzetes alakjait: nyuszikat, barikákat, kiscsibéket. Ha van az apróságnak kedve a puha alapanyaggal játszani, adj a kezébe egy adag gyurmát, hadd formázza-alakítsa, ahogy neki tetszik. Ha ő is kézműveskedik, egy-két művét szárítsuk ki, és bízzuk rá később a kifestését!

Húsvéti hangulatban a babával

Ha szeretné kipróbálni a tojásfestést is, nyugodtan nyomj a kezébe egy hobby boltban beszerzett, nagyobb méretű hungarocell tojást, amit aztán kedvére díszíthet, biztonságosan, törés-mentesen.

Élő nyuszi a házban?

Sok kisgyermekes családban divat a húsvét idejére beszerezni egy élő kis nyuszit. Ha még pici a gyerkőc, inkább hagyd ki ezt a projektet. Nem tudhatod, hogyan reagál az élő állat látványára, esetleg kap-e bármilyen allergiát a lakásba érkező állattól. Húsvét ideje alatt sok helyen működik alkalmi állatsimogató, inkább keressetek fel egy ilyen helyet, és ott nézd meg, hogy tetszik neki a nyuszi.

Másik megoldás, ha elutaztok valamelyik bababarát szállodába, ott majdnem biztos, hogy lehetőség adódik a húsvéti állatok – kis bárány, nyuszi, csibe – simogatására is.

Mi legyen a menü?

A hagyományos húsvéti menü, a sós főtt sonka, a tojás, a retek, a nehéz sütemények nem az 1 évnél fiatalabb kisbabáknak való eledelek. De nyugalom, minden hozzávalónak van egy bababarát verziója is! Bár a hagyományos húsvéti sonka a kisbabának még túl sós és nehéz étel, ha mégis szeretnénk a kicsit az asztal mellé ültetni, akkor érdemes neki szárnyasból készült, sovány sonkát adni. Így ő is részt vehet az ünnepi étkezésen. A friss, zsenge retek helyett inkább kínáljuk paradicsommal, uborkával.

A tojással is bánjunk csínján, a sárgáját 9 hónapos kortól, míg a fehérjét csak 1 éves kor után adjunk neki. Az édességet se erőltessük! Felesleges ilyen kis korban a túlságosan édes ízekhez, és későbbi fogromboló édességekhez szoktatni. Helyette adhatunk tejpépet vagy mézeskalácstésztából készült húsvéti figurákat. Egyébként, egy kis trükkel különlegessé varázsolhatjuk babánk ünnepi ételét. Vágjunk karikára répát, ezekből formázzunk nyuszifej alakot. A szeme lehet sajtból vagy főtt tojásból. Tuti siker a gyermekeknél, és persze egészséges is.

Húsvéti mondókák

Az sem baj, ha nem tud még beszélni a kicsi, mondj neki minél több húsvéti tematikájú mondókát, ringató dalt, locsolóverset. Ringasd ritmusra, és az ünnepi étkezések előtt ráhangolódásképp mondd el az összes mondókát neki.

Tojáskeresés

Természetesen a család legkisebb tagja sem maradhat ki a húsvéti tojás- és ajándékkeresésből. Készíts elő apróbb fonott kosarakat, béleld ki fűvel, majd arra helyezd rá a tojásokat, és az ajándékot. Még ha a karodból izgulja végig a keresést, akkor is nagy élmény lesz neki ez a “kincsvadászat”!

Kapcsolódó cikkeink: