Gyerek

Nyúlon innen, határon túl: így ünnepelnek húsvétkor külföldön

Gondos tojáspingálás, húsvéti sonka sok főtt tojással, locsolkodás vers kíséretében, csibék, nyuszik csokiból... - ilyen nálunk a húsvét. De hogy ünneplik külföldön?
2015. Március 31.

A kisgyerekeket magával ragadja a húsvét rituáléja

Magyarországon már az egészen pici gyerekek is festenek tojást vagy elindulnak apukával locsolni húsvét hétfőn, és sok olyan család van még ma is, ahol az éppen sarjadó friss zöld fűből a kicsik formás fészket készítenek, hogy a nyuszinak (és a szülőknek) legyen hova tenni az ajándékokat. A hagyományok, szokások ismétlését vagy éppen évről-évre történő változását, alakulását, családra szabott verzióját szeretik a gyerekek, néha éppen ők maguk tesznek hozzá ezt-azt.

Ha kinézünk, országhatáron túlra, akár néhány ötletet is elleshetünk más országok húsvéti hagyományaiból – persze van olyan is, amit célszerű inkább csak távolról figyelni. Ma már sokan töltik a húsvétot vidéki wellness szállodákban vagy éppen külföldön is. Ha elutazunk, érdemes utánaolvasni, mivel találkozhatunk tavaszi pihenésünk célországában. Néhány érdekes szokást össze is gyűjtöttünk.

Svájcban például a kutakat papírszalagokkal és színes tojásokkal díszítik fel, így tisztelegnek az ünnep alkalmából az életadó víz előtt. Szokás az is húsvétkor, hogy mindenki új ruhát vesz magára és a rokonok, barátok ebben látogatják meg egymást – ez az újjászületést, újjáéledést szimbolizálja.

Ha Angliában élő rokonainkat, barátainkat látogatjuk meg, ott is érhetnek minket meglepetések. Az angolok ugyanis húsvétkor kimennek egy közeli dombra, és onnan tojást gurítanak. Az ünnepi verseny nyertese az, akinek a tojása megússza a rizikós kalandot.

Belgium egyik városában is a tojás a főszereplő. Kruishoutem-ben ilyenkor tojásvásárt tartanak, ahol tojásherceget és tojáshercegnőt is választanak, továbbá a templom tornyából kis ejtőernyőkkel tojásokat is leeresztenek.

A cseheknél a magyar szokáshoz hasonló hagyomány is létezik, ez az az úgynevezett pálcázás. Vagyis itt a fiúk nem vízzel locsolják a lányokat, hanem fűzfavesszővel – finoman – megütögetik őket. Abban az esetben, ha ez sikerül nekik – éppen úgy, mint nálunk -, tojást kapnak ajándékba.

Bulgáriában is kiemelt szerepe van a tojásnak húsvétkor. A bolgárok páratlan számú festett tojással veszik körbe a húsvéti kenyeret, amit a pap a templomban megáld, majd az emberek a rokonaiknak, barátaiknak ajándékozzák. A tojásokat másnap törik fel, egyet a templom mellett lévő fához vágnak, és ezt eszik meg először a böjt után.

Van azonban ezeknél hangosabb és látványosabb szokás is – talán nem meglepő módon éppen a görögöknél. Görögországban ugyanis van egy olyan sziget – Chios -, ahol húsvétkor rakétáznak, petárdáznak a helyiek. Egészen pontosan tölteteket rögzítenek a házak, templomok falához és innen indítják a “kilövést”. Egyes források szerint a XIX. századig – a török hódoltság idejére – nyúlik vissza a rakétázás hagyománya. A rendhagyó szokás persze nem veszélytelen, néha az épületek sérülését is okozza, de a szigeten élők ragaszkodnak a régi hagyományhoz.

További húsvéti cikkek: