Kisgyerek

Milyen csokit hozzon és hány éves kortól a húsvéti nyuszi?

Hány éves kortól és mit adhatunk a gyereknek? S miből, mennyiért válogathatunk húsvétkor? Csoki választási tanácsok és 2017-es csokis körkép.
2015. Március 26.

A csoki a legtöbb ünnep velejárója, nincs ez másként húsvétkor sem. Van néhány szabály azonban, amire érdemes odafigyelni, hogy a kicsik biztonsággal kaphassanak az egyik legnépszerűbb édességből.

Hány éves kortól adható csoki a gyereknek? És milyen csokit válasszunk?

A gyerekek szeretik a csokit – ez tény. Akkor is, ha sok szülő komoly gondot fordít arra, hogy lehetőleg minél később adjon a gyerekének csokoládét, és persze, ha teheti, ez jó minőségű édesség legyen.

A legideálisabb természetesen az, ha mi magunk készítünk édességet, lehetőleg gyümölccsel, esetleg gabonákkal kiegészítve, hogy ne csak az édes íz élménye legyen az édesség fogyasztása. A csokit azonban – főként ünnepek idején – szinte lehetetlenség kikerülni. Ha nem mi adunk a gyereknek, biztosan lesz olyan rokon vagy barát, aki kedveskedni szeretne a kicsinek. Nem mindegy azonban, hogy hány éves kortól és milyen mennyiségben kapnak a gyerekek csokoládét.

Érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy „biztonságos” legyen a csokifogyasztás. „Egy éves kor alatt semmiképpen se adjunk csokoládét a gyermekeknek” – emeli ki Györki Niké, dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének munkatársa az egyik fő szabályt. A szakember ugyanakkor azt is hozzáteszi: amikor csokoládét vásárolunk, igyekezzünk minőségi fajtákat választani, azaz ügyeljünk arra, hogy a magasabb kakaótartalommal bíró csokikat válasszuk.

„A csokoládé fogyasztása székrekedést okozhat, így minimális mennyiséget adjunk, 1-2 kockányi bőven elegendő” – hangsúlyozza a dietetikus a picik csokifogyasztásával kapcsolatban, hozzátéve: ne legyen mindennapos dolog az étrendjükben, elegendő hetente egy, maximum két alkalommal.

„Arra is ügyelhetünk még, hogy nem külön, hanem például ebéd után kapjanak csokoládét a gyerekek, desszertként. Ugyanakkor minden esetben kerüljük az olajos magvakat tartalmazó változatokat, mert ezeket a gyerekek félrenyelhetik, illetve allergizálhatnak is. Ilyen fajtákkal várjunk a gyermek 3 éves koráig” – tanácsolja Györki Niké.

Mit kínálnak az üzletek és mennyiért?

Miután felkészültünk abból, hogy a kicsiknek mit és hány éves kortól adhatunk, elindulhatunk a húsvéti beszerző túránkra. Csokivásárláskor készüljünk fel arra, hogy a minőségi, vagyis magasabb kakaótartalommal bíró csokinyuszik, csokitojások drágábbak, de – ahogy a szakember is javasolja – érdemes ezeket választani. (Arra is ügyeljünk, hogy nem minden tojás vagy nyuszi csoki, van amelyik – és ez fel is van tüntetve a terméken – csokoládés tejbevonómasszából készül.)

A legtöbb boltban kínálnak csokitojást már 100 forint környékén, de nagyobb darab tojásokat és nyulakat is kapunk néhány száz forintért. Ha kisebb csomagokban, többféle figurából álló összeállításban gondolkodunk, akkor a húsvéti árak közelebb állnak az 1000 forinthoz, ha pedig plüssfigurás összeállítást választunk, akkor ennél többet is költhetünk.

Boltok és árak

(Az árak és a termékek csak tájékoztató jellegűek, a boltok honlapján fellelhető információk alapján szerepelnek a cikkben.)

Tesco

Itt csokitojást már kaphatunk 125 forinttól (ez kicsi, 15 grammos Boci tejcsokoládé tojás), de a műfaj töltött verziója (Boci Aero golyókkal töltött tojás) 100 grammos kiszerelésben 679 forint. Az 50 grammos Milka csokinyúl 489 forint, míg a 100 grammos Tibi 599 forintba kerül. Ha plüssfigurás összeállítást választanánk, akkor már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, a Kinder Joy kertitörpés plüssfigurával 1079 forint.

Auchan

A Tibi húsvéti csokitojás, 20 grammos és 129 forint, de apró, 5 grammos húsvéti tejcsokoládé figurákat már 59 forintért is tudunk venni. A Szerencsi tej- vagy étcsokolédé nyúl 30 grammos kiszerelésben 219 forint (a 26 grammos változata 159 forint). A 20 grammos paelo húsvéti tojás eritrittel 169 forintba kerül. A 75 grammos Kinder Meglepetés nyúl 799 forint.

Aldi

Az 55 grammos Kinder csokinyúl 399 forint. A Choceur csokinyúl, ahol az ízek között már a mogyorós tejcsokoládé is szerepel, 599 forint, ez 200 vagy 175 grammos. A 70 grammos boci húsvéti csokinyúl 399 forint. Ha pedig plüssfigurát vennénk 90 gramm édességgel, akkor 1999 forintot kell költenünk. A kakaós tejbevonómasszából készült figurákkal teli 130 grammos húsvéti csomag 299 forint.

Spar

Egy 40%-os kakaótartalommal bíró 20 grammos húsvéti tojás 59 forint, a húsvéti tejcsokoládé nyúl, 40 grammos, pedig 129 forint. A 70 grammos Boci tejcsokoládé nyúl 399 forint. Ugyanennyibe kerül az 50 grammos Milka nyuszi. A 115 grammos Boci húsvéti zsák 115 grammos kiszerelésben 699 forint, és ugyanennyibe kerül a 79 grammos Kinder Mix is. A Kindertojás 199 forint.

Kapcsolódó cikkeink:

Nyúlon innen, határon túl: hogyan ünnepelnek húsvétkor külföldön?

Mennyire egészséges a csoki?

Ne szoktassuk rá a nassolásra!