Baba

Idegesítő becenevek, amik elcsúfítják a legszebb neveket

Van, aki emiatt bánta meg, hogy nem más nevet választott a gyerekének!
2022. Október 05.
Dühös kislány a hajába túr
A legidegesítőbb becenevek, amikkel elcsúfítják a legszebb neveket

A becenevek elvileg azt a célt szolgálják, hogy kedveskedjenek a megszólítottaknak, ám előfordul, hogy ennek épp az ellenkezőjét sikerül a használatukkal elérni. Vannak szülők, akik előrelátók voltak, és azért választottak rövid nevet a gyereküknek, hogy ne lehessen azt tovább becézni, de ez sem válik be mindenkinél. 

Egy anyukáknak szóló online magazin néhány napja vetette fel ezt a témát, és szülők százai osztották meg tapasztalataikat a balul elsült becenevekkel kapcsolatban. Akadtak olyanok, akik annyira elkeseredtek a kislányuk nevének becézése miatt, hogy már-már meg is bánták a névválasztást. Hogy a többiek az ő kárukból tanuljanak, nyomatékosan felhívták a figyelmüket, hogy amikor nevet keresnek, ne csak a jelentésre meg arra figyeljenek, hogy a baba keresztneve illik-e a vezetéknevéhez, hanem arra is, hogy miként lehet becézni.

„Mintha direkt akarnák elcsúfítani”

„A mi lányunk neve Sofia, de mindenki Sofi-nak szólítja, amitől a falra mászom. Miért olyan nehéz egyetlen betűt hozzátenni, és úgy hívni, ahogyan mi elneveztük?!” – fakadt ki egy anyuka, akivel nagyon sokan egyetértettek. „Mi is azért választottuk a Sofia-t, mert rövid, semmi szükség arra, hogy tovább kurtítsák, mégis megteszik! Nem is értem miért, hiszen olyan gyönyörű azt kiejteni, hogy Sofia!”, egy másik pedig így folytatta: „Mi Sophiaként anyakönyveztettük, mert így még csodálatosabbnak tartjuk ezt a nevet. Az emberek, akik tökéletesen tisztában vannak vele, hogy ph-val írja a lányunk a nevét, mégis Sofi vagy Sofiaként használják, mintha direkt akarnák elcsúfítani a választásunkat!”

Várandós nő összeírja kedvenc lányneveit

A névválasztásnál mindenképp érdemes figyelembe venni azt is, hogyan lehet becézni a befutót

„Sárba tiporják a választásunkat!”

„Mindkét kislányunknak rövid nevet választottunk. Az egyikük Gréta, a másik pedig Zoe. Én már feladtam, az embereket egyszerűen nem lehet leszoktatni a Grétácskáról és a Zoécskáról…” – kesergett az egyik hozzászóló, akivel tökéletesen együtt érzett egy másik: „Ne is mondd! Az én lányaim Alíz és Noémi. A nagyobbat következetesen Ali-nak szólítják, a kisebbet pedig Émi-nek!”

„Én már tényleg nem tudom, mit csináljak! A kislányomat Melissa-nak hívják, de az emberek képesek őt Issa-nak szólítani! Azon, hogy Mela vagy Meli már meg sem lepődöm, bár igazán ezek sem tetszenek. Kár, hogy erre nem gondoltunk, amikor nevet kerestünk neki” – bánkódott egy másik anyuka. „Mi azért neveztük a fiunkat Riccardo-nak, mert olyan elegánsnak találjuk. Erre MINDENKI Riky-nek hívja, amivel sárba tiporják a választásunkat” – elmélkedett csalódottan a sokadik kommentelő.

Túlzás ezen kiakadni?

Persze ahogy lenni szokott, itt is akadtak olyanok, akik szembementek a tömeggel és nem értettek egyet a felháborodással: „Tényleg ez most a legnagyobb bajotok?!” – kérdezte egyikük méltatlankodva, majd egy másik hozzátette: „Én csak akkor szólítom a teljes nevén a fiamat, ha valami rosszat csinál. Attól egészen meglepődik és abbahagyja a csínytevést, szóval nálunk senkinek semmi kifogása a becenevek ellen, sőt! Szerintem is túlzásba viszitek a kiakadást!”

(Fotó: Getty Images)