Baba

Így befolyásolhatja a zöld környezet az anyatej összetételét

A zöldebb környezet hatással lehet az anyatej oligoszacharid-összetételére, így a csecsemő egészségére.
2023. Január 24.
Kisbaba talpát tartja az anya szoptatás közben
Kép: Getty Images

A Turkui Egyetemen végzett vizsgálat szerint, az anya lakóhelyének környezete hatással lehet az anyatejben lévő oligoszacharidok összetételére.  A tanulmány a Scientific Reports folyóiratban jelent meg.

A Turkui Egyetem Biológiai és Közegészségügyi Tanszékén végzett kutatás a lakóhelyi zöld környezet és az anyatejben lévő oligoszacharid közötti összefüggést vizsgálta. Az oligoszacharidok olyan cukormolekulák, amelyek a laktóz és a zsír után az anyatej leggyakoribb összetevői.

Az anyatejben található oligoszacharidok megvédhetik a csecsemőt a káros mikrobáktól, és csökkenthetik az allergia és különféle betegségek kialakulásának kockázatát. Az oligoszacharidok szoros kapcsolatban állnak az immunrendszerrel és a bélmikrobiótával is, amelyek szintén hatással vannak a csecsemő egészségére.

“Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy genetikai és biológiai tényezők, például az anya elhízása megváltoztathatja az anyatej oligoszacharid-összetételét. Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, hogyan befolyásolja a lakókörnyezet az anyatej oligoszacharid-összetételét, mivel a zöldebb környezetről megállapították, hogy jótékony hatással van az immunitásra”- mondta Mirkka Lahdenperä docens, a Turkui Egyetem Biológiai Tanszékének munkatársa a medicalecpress.com-nak.

Mintegy 800 anya vett részt abban a vizsgálatban, amely 2007-ben indult a Turkui Egyetemen. Az anyatejmintákat a csecsemők három hónapos korában vették, majd a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Bode Laboratóriumában elemezték az oligoszacharid-összetételt.

A lakóhelyi zöld környezetet a gyermek születésekor vizsgálták meg: mérték a zöldfelület nagyságát, a növényzet változatosságát és a természetességet, azaz, hogy milyen léptékű az emberi beavatkozás a lakóövezetben. Az eredmények függetlenek voltak a gyermekek szüleinek iskolai végzettségétől, foglalkozásától, családi és egészségi állapotától, valamint a lakókörnyezet társadalmi-gazdasági mutatóitól.

A vizsgálat kimutatta, hogy az oligoszacharidok változatossága nő, összetétele megváltozik, ha az anya lakókörnyezete több zöldet tartalmaz.

„Ez arra utalhat, hogy a természettel való mindennapos kapcsolat előnyös lehet a szoptató anyák és gyermekeik számára, mivel az anyatej oligoszacharid-összetétele változatosabbá válik” – mondja Lahdenperä. Szerinte az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a minket körülvevő környezetnek mekkora szerepe van a csecsemők egészségére.

Forrás: medicalexpress.com