Baba

Ha estére kevesebb az anyatej

Az anyatej mennyiség napszakonként változik a szoptatás alatt. Az esti kevesebb tej azonban nem jelenti azt, hogy az nem elég a babának, és pótlásra van szüksége.
2021. Május 05.
Ha estére kevesebb az anyatej (fotó: Getty Images)

Az anyatej összetétele

Az anyatej összetételéről érdemes tudni, hogy napszakonként változó. Ahogy beáll a kereslet-kínálat elve éppen annyi tej termelődik, amennyire a babának szüksége van. Mégis aki szoptat, megtapasztalja, hogy este kevesebb teje van. Ez valóban így van, csakhogy a mennyiség mellett a tej összetétele is megváltozik.

Szoptatás: este kevesebb a tej

Míg reggel, délelőtt az anyatej hígabb, addig este magasabb a tej zsírtartalma. Ezért sok anya tapasztalja, hogy este a baba többet akar mellen lenni, ez egyébként is a nap nyűgösebb része, amikor a babák többször is azzal nyugszanak meg, ha mellre teszik őket. Az esti zsírosabb tej azt a célt is szolgálhatja, hogy a baba már sok órát alszik éjszaka (nem feltétlenül a teljes éjszakát alussza át), így sokáig nem jut táplálékhoz, tehát hosszú időre kell jól laknia.Ha az anya azt tapasztalja, hogy a baba súlya, növekedési üteme megfelel az elvártaknak, akkor ne ijedjen meg attól, hogy az esti órákban kevesebb tejet érez vagy attól, hogy a baba többször kívánkozik mellre, mint napközben. Az ok az anyatej összetételében és a baba igényeiben keresendő.