Baba

Szoptatás: mennyi tej fér el a mellben?

A szoptatás összetett folyamat, amelyet minden anya másképp él meg. Az esetleges szoptatási nehézségek mellett, rengeteg új szakkifejezéssel is találkozhatunk, például a mell tárolókapacitásával is. Valójában mit értünk ezalatt?
2022. November 24.
Anya szoptatja a kisbabát a kanapén ülve
Kép: Getty Images

“A mell tárolókapacitása azt jelenti, hogy mennyi tej áll rendelkezésre akkor, amikor a mellek a legteltebbek anyatejjel” – mondta a HuffPostnak Dr. Emily Huffstetler, szülész-nőgyógyász. “Ennek semmi köze a mell méretéhez, hanem inkább a mirigyszövetben lévő helyhez, ahol a tej termelődik”.

Mivel a mell tárolókapacitásának semmi köze a mellek méretéhez, egy kis mellekkel rendelkező anyának akár nagyobb lehet a kapacitása, mint egy nagyobb mellekkel rendelkezőnek.

“A nők mellraktározási kapacitása drámaian eltérő” – mondta a lapnak Carole Kramer Arsenault, nővér. Megjegyezte, hogy két tanulmány szerint az anyák melltárolási kapacitása 74 gramm és 660 gramm, azaz 76,8 ml és 680 ml között változik. Lehetséges az is, hogy a két mell eltérő tárolókapacitású.

“Ennek semmi köze sincs a termelt tej teljes mennyiségéhez, amit általában “készletnek” neveznek” – jegyezte meg Susan Mocsny Thomas, a La Leche League-től. “A mell tárolókapacitása azt fedi, amennyi a mellben lévő tej mennyisége minden egyes etetés kezdetén. Ha a mell kapacitása alacsonyabb, akkor ez annyit jelent csupán, hogy a babának gyakrabban kell szopnia. A szükséges tejmennyiség továbbra is termelődik, de mivel nincs annyi raktározási hely, a mellek gyakrabban fognak megtelni, és a baba gyakoribb etetést igényelhet.”

Ha nagyobb a tárolókapacitás, a mellek nem érik el olyan gyorsan a teltséget, és a baba ritkább etetést igényelhet – tette hozzá.

Fontos megjegyezni, hogy a “mell tárolókapacitás” fogalom egyáltalán nem orvosi vagy tudományos kifejezés, mondta a lapnak Dr. Sheela Rath Geraghty, a Cincinnati Children’s Breastfeeding Medicine Clinic orvosigazgatója.

Elmagyarázta, hogy minden csecsemő minden etetéskor eltérő mennyiségű tejet vesz magához a szoptatás során. Az az elképzelés, hogy a csecsemőknek mindig ugyanannyi tejet kell fogyasztaniuk, a cumisüveges tápláláson alapul, és “fiziológiailag nem normális”.

A mell tárolókapacitását – ha van ilyen egyáltalán – nem lehet mesterségesen növelni vagy megváltoztatni és nem is lenne semmi értelme, hiszen semmi köze sincs a tejtermelődéshez és a tej mennyiségéhez. Éppen ezért ez maximum egy érdekesség, de semmit nem jelent a szoptatás sikerességének szempontjából.

Amíg a babának elég pisis és kakis pelenkája van, jól gyarapszik, elégedett, jóllakott és nyugodt, addig biztosak lehetünk abban, hogy eleget szopizik. Ha bármilyen szoptatási nehézséged van, vagy kétségeid afelől, hogy eleget szopik-e a babád, akkor érdemes szoptatási tanácsadó segítségét kérned.

Forrás: huffpost.com