Ha készítettél már házi bébiételt, amit lefagyasztottál majd kiolvasztottál, észrevehetted, hogy elszíneződött az étel. A barnulás gyakori a gyümölcsökből, zöldségekből készült babaételeknél.
Az étel barnulását az oxidáció okozza, amely akkor fordul elő, amikor a felvágott gyümölcs vagy zöldség levegőnek van kitéve. A bébiétel esetén a pürésítés felgyorsíthatja ezt a folyamatot, mert nagyobb felület lesz a levegőnek kitéve.
Ha friss, tiszta alapanyagokkal dolgozol, a barnulás szinte mindig esztétikai probléma, és nem jelenti azt, hogy az étel romlott, veszélyes lenne. Azonban a látvány zavaró lehet, de erre létezik megoldás, amellyel meg lehet akadályozni az étel barnulását.
Mi segíthet megakadályozni az oxidálódást?
A következő tippek segíthetnek, hogy a bébiétel tovább maradjon friss.
- Citruslé: az oxidáció lassítása érdekében néhány csepp citruslevet – citrom, lime, narancs – a pürébe, ez lassíthatja az oxidációt a lé aszkorbinsav tartalma miatt. Arra viszont figyelj oda, hogy a citrusféléket a hozzátáplálási irányelvek szerint csak 10-11 hónapos kortól ajánlják! Ha aggályaid vannak a citrusfélék okozta allergiás reakció kapcsán, érdemes megkérdezned erről a gyermekorvost is.
- Légmentesen fagyaszd le: az elkészítés után azonnal tedd kisebb adagokban, légmentesen lezárható edényekbe a bébiételt, így fagyaszd le, és mindig csak annyit olvassz ki, amennyire az egyes étkezésekhez szükség van. A vákuumtasak is jó szolgálatot tehet.
- Bizonyos alapanyagokból szükség esetén készíts ételt, ne előre: vannak alapanyagok, mint például a banán, amelyek gyorsabban barnulnak, és fagyasztás után is jobban bebarnulnak. Azokat az alapanyagokat, amelyeknél jobban tapasztalod a barnulást, jobb, ha közvetlenül fogyasztás előtt pürésíted.
Forrás: verywellfamily.com