Baba

Így nevelhetsz kedvesebb gyereket!

Minden anyuka fejében ott egy lista azokról a tulajdonságokról, képességekről, melyeket szeretne megtanítani a gyermekének. Az egyik ilyen, melyet egyre fontosabbnak tartanak a szülők, a kedvesség.
2019. Június 01.
Hogyan neveljünk kedves, empatikus gyereket?

A Motherly.com internetes oldal felméréséből kiderült, hogy a kedvesség rendkívül fontos a kisgyermekes anyukáknak, ez az egyik olyan tulajdonság, melyet a leginkább szeretnének megtanítani a gyerekeiknek. Ez eltér a korábbi évek hozzáállásától, akkor ugyanis olyan tulajdonságok kerültek előtérbe, mint az egyéni siker és boldogság, a másokról való gondoskodást, mások támogatását és az együttérzést kevésbé tartották fontosnak.

De hogyan is taníthatjuk meg a kedvességet a gyerekeknek? Hogyan tehetjük a személyiségük részévé, hogy törődjenek másokkal és a környezetükkel? Az valószínűleg nem működik, hogy egyszerűen rájuk parancsolunk… de akkor mi a jó módszer?

Teremtsünk lehetőséget a kedvességre!

Meglepő módon, azt is gyakorolni kell, hogy lehetünk kedvesek és gondoskodóak. Teremtsünk tehát lehetőséget erre a gyerekeinknek: segítsenek a házimunkában vagy éppen egy szomszédnak, vegyék ki a részüket a tágabb közösségünk életéből. A nagyobbak számára pedig nagyszerű lecke lehet, ha a kicsiket megtaníthatják valamire. Még a legapróbb feladatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyerekünk empatikusabb legyen, arról nem is beszélve, hogy milyen sokat ad az önbecsüléshez és önbizalomhoz az, ha segíthetünk másoknak.

Mutassuk meg nekik a “nagyobb” képet is!

Hajlamosak lehetünk arra, hogy egy-egy eseménynek, történésnek csak egy apró szeletére koncentrálunk, pedig ha más nézőpontokat is megpróbálunk elképzelni, nemcsak az empátia, de a problémamegoldás és az értő figyelem képességét is erősíthetjük.

Fontos a szülői példa

Nem lehet elégszer mondani: a gyerekek elsősorban azt tanulják meg, amit tőlünk, szülőktől látnak. Teljesen felesleges a kedvességről prédikálni nekik, ha mi magunk nem cselekszünk ennek megfelelően! Igyekezzünk mi is gondoskodóbbak lenni, önkénteskedjünk, segítsünk másoknak, álljunk ki az igazság mellett!

Tanítsuk meg kezelni a negatív érzéseket!

Időnként mindenki átélhet olyan negatív érzéseket, mint a harag, a szégyen, az irigység vagy a csalódottság. Ez teljesen természetes és normális, de egyrészt nem szabad engedni, hogy ezek eluralkodjanak rajtunk, másrészt, meg kell tanulnunk konstruktív módon feldolgozni ezeket, anélkül, hogy agresszívak vagy durvák lennénk másokkal.

(via)

Ez is érdekelhet: