Baba

Ilyen legyen a baba szobája! – ahogy egy építész látja

Ha a babaszoba kialakítása kerül szóba, elsősorban a fal vagy a függöny színére, a dekoráció jellegére, mintájára és a bababútor stílusára gondol a leendő édesanya. Egy építészmérnök apa viszont más, praktikus kérdéseket tisztáz először.
2017. Május 03.

Ilyen legyen a baba szobája! – ahogy egy építész látja

Mire érdemes figyelni, mielőtt berendezzük a babaszobát?

Ha lehetőségünk van több szoba közül választani, akkor ne automatikusan a legkisebb helyiséget nevezzük ki babaszobának. Habár egy újszülött vagy csecsemő nem igényel sok helyet, és még nincs is sok holmija, ez rohamosan változni fog.

A mai gyerekeknek – általában – több játékuk van, mint szüleiknek volt évtizedekkel ezelőtt, és ha túl apró a gyerekszoba, a játékok átvehetik az uralmat a nappaliban… Amikor gyermekünk elkezd mászni, járni, egyre nagyobb teret igényel a játszáshoz is. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy választhatunk a szobák közül, akkor ezeket a szempontokat is érdemes mérlegelni.

Csendes szoba

Mindemellett ügyeljünk arra, hogy nyáron ne forrósodjon fel túlságosan a babaszoba, illetve a lakás vagy ház nyugodtabb, csendesebb részén legyen. Társasházban érdemes olyan szobát kialakítani a babának, amelyik mellett nincs zajos – vagy egyáltalán semmilyen – szomszéd.

Nem szerencsés a légkondicionáló a csecsemők lakrészében. Ha elkerülhetetlen a használata – mert nyáron elviselhetetlenül meleg van -, akkor a gyermeket vigyük ki a helyiségből, amíg dolgozik a készülék, továbbá fordítsunk különös gondot a gép szakszerű, rendszeres tisztítására, fertőtlenítésére, különben a baktériumok elszaporodhatnak, amelyek a baba egészségére is veszélyesek lehetnek.

A padlófűtés nem szerencsés választás gyerekszobába, mivel ez a fűtési mód egyméteres magasságban lebegteti a port. Érdemes előnyben részesíteni tehát a radiátort vagy a mennyezet- és falfűtést. Az utóbbi esetében azonban gondoljunk arra, hogy egy rosszul elhelyezett szekrény ronthatja a hatásfokát.

A szőnyegpadló meleg és puha, viszont jobban magába szívja a port. A laminált padló vagy a parketta ennél hidegebb és keményebb, de egyszerűbben takarítható. Kevésbé elterjedt, de gyerekszobába ajánlható a parafa is padlóburkolatként, hiszen a laminált padlónál és a parkettánál melegebb és puhább is.

A járólap ellenben nem javasolt babaszobába, mivel túl kemény és hideg. Ha megtehetjük, preferáljuk a természetes anyagokat, és lehetőleg kerüljük a műanyagokat és az oldószeres bevonatokat, mert az azokból kipárolgó vegyi anyagok hosszú időn keresztül rontják a helyiség levegőjét. A falak és a bútorok festésekor is érdemes bababarát, természetes alapú festékeket választani.

Gyakori szellőztetéssel

A penész párás helyiségekben telepszik meg előszeretettel, így, ha magas a páratartalom az otthonunkban, törekedjünk annak csökkentésére gyakori – rövid, de intenzív – szellőztetéssel és akár páramentesítőkkel is. A penész kialakulásának veszélyét tovább növeli, ha a fal rosszul szigetelt, mert a hideg falon könnyebben lecsapódik a pára.

Régebbi épületekben gyakran éppen az ellenkező problémával küzdenek – túl száraz a levegő, ott viszont párásítani kell, ehhez szintén lehet megfelelő eszközöket vásárolni az üzletekben. Az ideális páratartalom 40-60 százalék között van. Lehet kapni páratartalom-mérőket, nem árt, ha rendelkezünk ilyennel.

Ma már számos bababiztonsági eszköz vásárolható, a konnektorokat könnyedén bedugaszolhatjuk, lépcsőknél rácsokkal védhetjük a baba testi épségét. A kályhákat, kandallókat szintén érdemes elkeríteni, amikor gyermekünk elindul felfedezni a lakást.

Jó, ha van kád

A világítás megtervezésekor célszerű a központi fényforráson – a szoba közepén lévő lámpán vagy csilláron – kívül kisebb helyieket is kialakítani, illetve sötétben működő irányfényekkel szintén megkönnyíthetjük a dolgunkat. Az éjszakai ébredések alkalmával ugyanis a szülőknek és a babának is kellemesebb, ha csak ezeket a kisebb fényerejű, a szoba egy-egy pontját megvilágító lámpákat használjuk.

A fürdetés szempontjából előny, ha a fürdőszobában van kád – még akkor is, ha mi magunk sose ülünk bele, mert tusolni szeretünk. A gyerekek villámgyorsan kinövik a babakádat, és jobban szokták élvezni a pancsolást, mint a zuhanyozást.

Az esetek többségében talán egyszerűbb is kádban fürdetni. A fürdőszobába célszerű egy elektromos hősugárzót is beszerezni, mert nem csak a hideg téli napokon, de akár egy hűvös nyári estén is biztosítja a babák számára kellemes hőmérsékletet.

Kapcsolódó cikkeink: