Baba

Jelentősen csökken a súlyosan elhízott gyerekek várható élettartama

Ha felnőttkorukban sem fogynak le.
2024. Május 16.
gyerek hamburgert tart a kezébe
Kép: Getty Images

Egy vizsgálat alapján a súlyosan elhízott gyerekek várható élettartama csak a fele lehet az átlagosnak, ha felnőttkorukban sem fogynak le – írja a The Guardian. A szakértők szerint egy súlyosan elhízott négyéves kisfiú várható élettartama 39 év.

A Stradoo GmbH, egy müncheni élettudományi tanácsadó cég által végzett modellezésben 50 klinikai tanulmány adatait használták fel, több mint 10 millió alany adatait vizsgálták.

A súlyos elhízást az úgy nevezett BMI Z-pontszámok alapján mérték, ezek azt mutatják meg, hogy a testtömeg-index mennyire tér el a korra és nemre vonatkozó normától. A kutatás megállapította, hogy a gyermekkorban korán kialakuló súlyos elhízás növeli például a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. Egy négyéves, súlyosan elhízott, és később is elhízott gyermeknél 25 éves korára 27 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség.

Dr. Urs Wiedemann, a kutatócsoport tagja szerint a gyermekkori elhízás hatását a várható élettartamra életveszélyes betegségnek kell tekinteni. Mint kiemelte, széles körben elfogadott, hogy a gyermekkori elhízás növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a kapcsolódó rendellenességek, így a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, illetve csökkenti az élettartamot. A hatások mértékére vonatkozó bizonyítékok ugyanakkor hiányosak.