Baba

Kevesebbet költünk majdnem mindenre, kivéve a gyógyszereket

Jóval kevesebbet költünk üzemanyagra, de többet gyógyszerekre.
2023. December 06.
vásárol
Kép: Getty Images

A kiskereskedelmi forgalom 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 0,3 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest, írja a KSH. A gyorstájékoztatóból kiderül, hogy kevesebbet költünk

  • élelmiszerre;
  • könyvekre;
  • ruhára;
  • cipőre;
  • műszaki cikkekre, és
  • jóval kevesebbért tankolunk.

Viszont többet fizettünk gyógyszerekért, és gyógyászati termékekért, mint tavaly októberben.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,9 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,1 százalékkal mérséklődött.

Mint a KSH írja az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2023. január–október közötti kiskereskedelmi forgalom volumene, mintegy 9 százalékkal volt kisebb, mint tavaly azonos időszakban. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,3 százalékkal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 21,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 8,9%-kal nőttek.

(KSH, Telex)