Baba

Szja-visszatérítés: akik most nem kapnak semmit

Bár elvileg már mindenki megkapta az szja-visszatérítést, de mit tehetnek azok, akik számítottak rá, mégsem kapták meg az összeget.
2022. Február 15.
Szja-visszatérítés: akik most nem kapnak semmit (fotó: Getty Images)

A Pénzcentrum.hu összeszedte, mi állhat a háttérben és mi a teendő.

Lehetséges, hogy a NAV nem ismerhette az utaláshoz szükséges adatokat, és nem lett kitöltve a VISSZADO-nyilatkozatot sem. Ebben az,esetben az szja-bevallásban is érvényesíthető az adóvisszatérítés.

Ha valaki dolgozott és adózott is 2021-ben, kitöltötte a VISSZADO-nyilatkozatot, ennek ellenére a február 14-i nap végéig nem jött meg az szja-visszatérítése, annak érdemes megkeresnie a NAV-ot, például a 1819-es infóvonalon. Vagy a Kormányablakban is lehet érdeklődni a lehetséges problémáról.

Ha érkezett levél a miniszterelnöktől a visszatérítés tényéről, akkor feltehetően a pénznek is meg kell érkeznie. Ugyanakkor, ahogy a lap is megjegyzi, a postai értesítések általános tájékoztatást tartalmaznak, konkrét számadatokat a visszatérítés összegéről nem. Hozzátették még, az szja-visszatérítés előlegének kiutalása nem függ a tájékoztató levél kézhezvételétől vagy annak időpontjától.

Angyal József adószakértő a 24.hu megkeresésére azt írta, becslése szerint az 1,9 millió jogosultból csak körülbelül 1,3 millióan kapnak most szja-visszatérítést. Ennek oka, hogy 500 ezer magánszemély egyáltalán nem fizet szja-t, mert a családi és egyéb adóalapkedvezmények lenullázzák az adóalapot. Így ők most hiába várják az szja-visszatérítést. De ugyanígy nem kapják most meg a jogosultak közül a nem katás egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők sem –  ők az adóbevallásukban érvényesíthetik majd a visszatérítést.

Valószínűleg sokan vannak olyanok, akik kitöltötték ugyan a VISSZADO-nyomtatványt, elméletileg jogosultak is lehetnének, de a családi adóalap-kedvezmény igénybevétele miatt nem vontak tőlük szja-t, így ők nem kapnak most semmit.

A szakértő a 24.hu-nak hozzátette, majd a bevallásban is lehet még érvényesíteni az szja-visszatérítést. Ez viszont csak a magánszemélyek aktív közreműködésével, a családi kedvezmény házaspárok, élettársak közötti átcsoportosításával történhet meg.

Forrás: 24.hu