Baba

Szja-visszatérítés a gyermekes családoknak 2022

Minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben jövedelemből levont adó, ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede. Lássuk a részleteket.
2021. December 30.
Szja-visszatérítés a gyermekes családoknak 2022 (fotó: Getty Images)

Kinek jár az adóvisszatérítés?

Annak jár az adóvisszatérítés, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult és 2021-ben összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó.Mi számít összevont adóalapba tartozó jövedelemnek? Az alábbiak tartoznak ide:

– munkabér,

– költségtérítés,

– ingatlanbérbeadás jövedelme,

– az egyéni vállalkozásból vagy őstermelőként szerzett jövedelemMit jelent a családi kedvezményre jogosultság? Azok jogosultak családi kedvezményre, akik:

– a gyermekük után családi pótlékra jogosultaknak, tehát a kedvezmény a gyermeket közösen nevelő szülők közül mindkettőt megilleti,

– a családi kedvezményre magzat után, a várandósság 91. napjától jogosultaknak, és a várandós nő házastársának is.Azok, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik az adóvisszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek, vagy élettársak. A visszatérítés az élettársnak is jár, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.Azok az elvált szülők, akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák és emiatt 50-50 százalékban kapják a családi pótlékot, és ugyanilyen arányban érvényesíthetik a családi kedvezményt, mindketten jogosultak az adóvisszatérítésre. A visszatérítés a családi kedvezményre jogosultnak akkor is jár, ha családi kedvezményt nem ő veszi igénybe.

Kiknek nem jár az adóvisszatérítés?

Nem jár visszatérítés a külön adózó jövedelmek (például lakás eladása, osztalék, tőzsdei nyereség) utáni adóból.

Mekkora összeget kaphatunk vissza?

A visszafizetésnek van felső határa: a 2020. december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.

Mi az a VISSZADO-nyomtatvány?

A VISSZADO-nyomtatvány benyújtásával lehet nyilatkozni az alábbiakról:

– a jogosultságról az adó-visszatérítésre,

– a kiutaláshoz szükséges adatokról (belföldi bankszámlaszám vagy postai cím).

Meddig lehet nyilatkozni?

2021. december 31-ig nyilatkozhatunk az adóvisszatérítésről a VISSZADO-nyomtatvány benyújtásával.

Kinek nem kell nyilatkoznia?

Aki családi pótlékot kap, annak nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adóvisszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.

Kinek kell nyilatkoznia?

Azoknak, akiknek az adatai nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére ahhoz, hogy 2022. február 15-ig megkaphassák az adó-visszatérítést. Tehát nyilatkoznia kell annak, aki:

  • családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám.
  • magzat után jogosult várandós nőnek, vagy vele közös háztartásban élő házastársának.
  • rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt.
  • kisadózó és nem kap családi pótlékot.
  • máshova kéri az adóvisszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

Hogyan lehet benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot?

A VISSZADO- nyilatkozatot benyújthatjuk online. A NAV által ismert adatokkal előre kitöltött VISSZADO a NAV honlapján az Szja-visszatérítés rovatból (https://szjavissza.hu), a Nyilatkozat gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítással érhető el.A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Adó-visszatérítés menüre kell kattintani.A NAV előre kitölti az utalási adatokat is, ha azok a családi pótlék adatokból a rendelkezésére állnak. Ezeket az adatokat ellenőrizni kell, és ha azok változtak vagy nem teljes körűek, a nyilatkozatot okvetlenül be kell küldeni.A VISSZADO papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A VISSZADO letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.A kitöltéshez és beküldéshez használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is.

Mikor utalja a NAV az adóvisszatérítést?

A NAV 2022. február 15-ig kiutalja az adóvisszatérítést annak, akinek megállapítható a jogosultsága.

Mi történik akkor, ha elmulasztjuk a benyújtást vagy kicsúszunk a határidőből?

A NAV nem utalja ki az adóvisszatérítést 2022. február 15-ig, ha a magánszemély az év végéig nem nyilatkozik, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ebben az esetben az adóvisszatérítést 2022. május 20-ig a 21SZJA adóbevallásában igényelhetjük.