Terhesség

A várandósok is visszakapják az szja-t

Azok a várandósok is visszakaphatják a 2021-ben befizetett szja-t, akik idén betöltik a 12. hetet, jelentette be Novák Katalin a Kossuth Rádióban.
2021. Október 01.
A várandósok is visszakapják az szja-t (Fotó: Getty Images)

Nem meglepő a családügyi miniszter bejelentése az atv.hu cikke szerint azért, mert a várandósok a családi adókedvezményt is igénybe vehetik, ha a magzat már 91 napos – írja a 24.hu.

Az szja-visszafizetési összeghatár a tavaly decemberi átlagbér 12 hónapra számolt összegét terhelő szja mértéke, tehát mintegy 800 ezer forint, erősítette meg Novák Katalin. Ha mindkét szülő dolgozik és adózik, a visszatérítés mindkettejüknek jár, akkor is, ha csak egyetlen gyermeket nevelnek – így akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.

A családügyi miniszter ismét elmondta azt is, a gyermeket nevelő KATA-s kisvállalkozók az egynegyedét kapják vissza az idén befizetett tételes adójuknak.

Csütörtökön késő este megjelent a kormányrendelet a gyerekesek (és a várandósok) szja-visszatérítéséről – számolt be róla a hvg.hu. A gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját térítik vissza – 1 millió 900 ezer embernek összesen 600 milliárd forintot.

A jogszabály szerint előleget fizet az adóhatóság február 15-ig, hiszen egyébként május 20. az adóbevallási határidő. A rendelet szerint akkor kapják vissza február 15-ig a családok az előleget (kivéve ha valaki már addig beküldte a bevallását), ha az utaláshoz szükséges adatok megvannak az adóhatóságnál. Ez év végéig nyilatkozatban is elküldhetik az adataikat  az adózók – aminek módjáról október végéig ad tájékoztatást a NAV -, de ez nem kötelező.

Mindenki megkapja a kedvezményt, aki “a 2021. év bármely napján családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe”, az összeg pedig “legfeljebb a 2020. év december hónapjára a Központi Statisztikai Hivatal által a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tekintetében közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó havi átlagkereset tizenkétszeresének” az szja-törvény szerinti százaléka, ezer forintra kerekítve. Ha valaki 2021 folyamán meghalt, de családi kedvezményre jogosult volt, házastársa vagy örököse kérheti a rá eső szja-visszatérítés kifizetését. A szükséges adatokat az Államkincstár köteles továbbítani az adóhatóságnak.

Korábban még nem említett szabály, hogy nem csökken az 1%-os szja-felajánlás összege a kedvezmény miatt – azt a teljes adókötelezettség összegéből számítják ki, a különbséget az állam teszi hozzá.

A rendelet egyelőre a járványveszély fennállásáig, 2022. január 1-ig érvényes, mert a veszélyhelyzetre hivatkozva adták ki.

Forrás: 24.hu/hvg.hu