Baba

Kinőttek az első fogak? A következő lépés a helyes fogápolás!

Az egészséges és erős tejfogak nagyon fontosak a gyermek további fejlődése és a később érkező, maradandó fogak egészsége szempontjából.
2017. Szeptember 27.

Sok szülő nincs azzal tisztában, hogy milyen nehézségeket okozhatnak a későbbiekben gyermeküknek, ha nem gondoskodnak idejében a helyes fogápolási szokásokról. A megfelelő szájápolás és higiénia már akár az első fog megjelenése előtt is hozzájárulhat a tejfogak egészséges fejlődéséhez!

Először Önön, majd a gyermekén a sor!

  1. A fogszuvasodás megelőzése érdekében nagyon fontos a kiegyensúlyozott és a gyermek számára megfelelő étrend. Helyezze előtérbe a fehérjében, vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban, kalciumban, foszfátban, fluoridban és vasban gazdag ételeket, emellett mellőzze az édességek, savas gyümölcslevek és üdítők fogyasztását.
  2. Miután előtört és kicsit nőtt az első fog, megkezdődhet a fog ápolása – naponta kétszer az optimális eredmény eléréséhez. Egy nedves pamut pálcika, a gyógyszertárakban beszerezhető, kifejezetten babáknak készült fogkefe, valamint az ujjra húzható puha sörtés babafogkefe is megfelelő erre a célra.
  3. Körülbelül 18 és 24 hónapos kor között a gyermek már egyedül is képes megfogni és tartani a fogkefét és a fogkrémet, tehát elkezdheti megtanulni saját fogainak tisztítását. Ragadjon meg minden adandó alkalmat, hogy játékos formában megtanítsa gyermekének a fogmosás helyes folyamatát!
  4. Hároméves kor körül kell először elvinnie a gyermeket a fogorvoshoz. Ezzel idejében hozzászoktathatja a gondolathoz, hogy a fogakat rendszeresen ellenőriztetni kell!

Mit tehetnék a fájdalom ellen?

Gyógyszertárban elérhető különleges applikátorral ellátott Polivinil-pirrolidon (PVP) tartalmú fogínygél, mely által a gél közvetlenül és higiénikusan felvihető az érintett területre. A PVP tartalmú fogínygél védőpajzsot képez a fogíny felszínén, akár egy sebtapasz, így védi az érzékeny területet a fájdalmat okozó külső irritációtól.

Kinőttek az első fogak? A következő lépés a helyes fogápolás!

Az applikátoron a puha szilikon sörték finoman masszírozzák az ínyt, és ezzel tovább enyhítik a kellemetlen érzést és fogzási fájdalmat.

Kinőttek az első fogak? A következő lépés a helyes fogápolás!