Baba

KISS-szindróma – aszimmetrikus gyerek probléma

A csecsemők fejízület okozta születés utáni és az első életévben tapasztalható szimmetriazavarát nevezzük röviden KISS-szindrómának.
2017. Március 02.

KISS-szindróma – aszimmetikus gyerek probléma

Ilyenkor a testtartás eltér a gerincoszlop normál középállásától, akár a fejtartás, akár a csípő vagy a lábak középhelyzettől való eltérése miatt.

A KISS rövidítés jelentése:

Kopfgelenk = feji ízület (atlantooccipitalis és atlantoaxialis)

Induzierte = kiváltotta

Symmetrie = szimmetria

Störungen = zavarok

Az ilyen eltérések oka sok minden lehet. Közéjük tartozik a született ferdenyakúság (torticollis neonatorum vagy torticollis congenitalis), minden koponya-aszimmetria vagy koponyatorzulás, a gyermeki gerincoszlop görcsös merevedése (opisthotonus), a gerincferdülés (scoliosis), a féloldali csípőízületi zavar (csípődysplasia vagy csípőficam), a sarló alakú lábállás és a féloldali fül- vagy szembetegségek, amelyek rögzült ferde fejtartáshoz vezetnek.

Ferdenyak a babánál

A veleszületett ferdenyak, az oldalsó fejbiccentő izom (musculus sternocleidomastoideus) beteges elváltozása különféle zavarok következménye lehet. Első helyen áll a terhesség során az anyaméhben felvett kényszertartások hatására kialakult koponya-aszimmetria okozta ferde tartás, például a gyermek medencevégi fekvése a méhben, vagy a túl szűk szülőcsatorna miatt elhúzódó születési folyamat (késleltetett születés).

Ritkábban előfordulhat egy valódi vérzéssel járó sérülés és egy vérömleny az oldalsó fejbiccentő izomban, amely ferdenyakúságot okoz. Még ritkább ok a csigolyatest-torzulás (félcsigolya vagy blokkcsigolya kialakulása, csigolya-összeolvadás).

A ferde fejtartást gyakran vezetik vissza az első és a második nyakcsigolya közötti részleges ficamra (subluxatio), amely a születés során a fej normális elfordítása közben történt sérüléskor keletkezhetett. Ezt a “ficamot” azonban az újszülöttek ötven százalékánál orvosolni lehet a fej oldalra fordításával, anélkül hogy beteges ferdetartás alakulna ki. Ezt KISS-szindróma gyanúja esetén a vizsgálat keretein belül végzik el.

A ferdenyak különleges okai a babánál

Féloldali szem- vagy fülbetegségek is vezethetnek merev ferde fejtartáshoz. Ennek gyanúja esetén szakorvosnak kell tisztáznia az okokat. Egy bakteriális orr-garatűri gyulladás úgyszintén előidézhet fájdalmas ficamot (subluxation) a felső nyakcsigolyában, az azonban a szükséges antibiotikumos kezelés után általában magától elmúlik, és csak kevés esetben igényel neurofiziológiás fizioterápiát (gyógytornát).

A pontos diagnózis és intenzív kezelés ellenére sem szűnő ferdenyak esetén a kezelőorvosnak röntgendiagnosztikával, például CT-vel (komputertomográf) vagy MR-rel (mágnesrezonanciás képalkotó készülék) végzett vizsgálattal kell kizárnia az agy- vagy csontdaganat lehetőségét.

Csecsemőkori gerincferdülés

A gerincoszlop féloldalas hibás tartása (scoliosis) vagy görcsös merevsége (opisthotonus) a teljes gerincoszlop C-alakú meggörbüléséhez vezet, annak elcsavarodása nélkül. Ennek okai ismeretlenek. Csak a nagyon ritka, kezelésre nem reagáló gerincferdülés esetén áll a háttérben a gerincoszlop eltorzulása. Ez röntgenfelvétellel kimutatható.

A baba egész hátát érintő gerincferdülés kezelése intenzív, rendszeres és hosszú időn át végzett neurofiziológiás csecsemőgyógytornával történik. Ennek során a feszült (hiperton) részek ellazításával és nyújtásával, valamint a gyenge (hipoton) részek erősítésével befolyásolják az izomfeszültséget. Ez egyben a baba testtartásának életkornak megfelelő fejlődését is elősegíti, és a gerincoszlop tartása normalizálódik.

A KISS-szindróma gyűjtődiagnózis, amely mögött sokféle ok állhat

– ortopédiás bajok,

– a fül és az orr-garatűr gyulladásos folyamatai,

– szemészeti gondok, például kancsalság vagy féloldali látásgyengeség.

Ha a ferde tartás a kezelés ellenére is megmarad, ki kell zárni a csont- vagy agydaganat lehetőségét.

A baba testtartásának a normál középhelyzettől való minden rögzült eltérésének okát ki kell vizsgáltatni a gyermekorvossal, aki adott esetben kezelést rendelhet el. Ezt a kezelést meghatározott időtartamig otthon is rendszeresen végezni kell. Ezenkívül komolyan kell venni a rendszeres orvosi kontrollvizsgálatokon való megjelenést is.

Több minden is hatékonyan segíthet a ferde vagy aszimmetrikus gyerekeknek. Ilyen lehet például a Dévény-módszer, a DSGM terápia. Szintén jótékonyan hathat a kranioszakrális terápia, vagy a Shantala-masszázst is sokan hatékonynak tartják (tradícionális gyerekmasszázs, amit Frédérick Leboyer mutatott be a nyugati világnak).

Forrás: Dr. med. Helmut Keudel-Dr. med. Barbara Capelle Gyermekbetegségek c. könyve.

Kapcsolódó cikkeink:

Fejlődés segítséggel

Ha csak kicsit más…