Baba

Fejtartás a babánál – a legfontosabb tudnivalók

A fejkontroll az egyik legfontosabb képesség, amellyel már a születést követően rendelkezik a baba. Ha ez nincs rendben, akkor a későbbiekben gondok adódhatnak az érzékszervek működésével, a mozgásfejlődéssel és a beszéd kialakulásával is.
2021. Április 24.
Fejtartás a babánál - a legfontosabb tudnivalók (Fotó: Getty Images)

Mikor jó a baba fejtartása?

A babának akkor megfelelő a fejtartása, ha a feje nem billen el egyik oldalra sem, azt mindig vertikális helyzetbe tudja hozni, és a mozgásokat követően pozícióját automatikusan meg is tudja őrizni. Emellett fontos, hogy a pici a fejét minden irányban képes legyen szabadon mozgatni.

A fejkontroll természetesen nem azt jelenti, hogy már első nap rögtön a magasba fogja emelni a fejét a baba, de arra képesnek kell lennie, hogyha hasra fekteted, akkor átfordítsa a másik oldalra.

Milyen állomásai vannak a fejkontroll kialakulásának?

A csecsemők gyakorlással tanulják meg használni a nyakizmaikat, csakúgy, mint a kúszást és a járást; bár a fejszabályozás elsajátítása sokkal gyorsabban történik, mint mozgásfejlődésük többi eleme.

Nézzük, melyek a legfontosabb állomásai a fejkontroll kialakulásának!

1. hónap

Amikor kézbe veszed az újszülöttet, azonnal tapasztalni fogod, hogy kezeddel mindig ki kell támasztani a fejét, hiszen ahhoz még gyengék a nyakizmai, hogy saját maga stabilizálja azt.

Amikor a babát a hátára vagy a hasára fekteted, akkor fejét mindig elfordítja valamelyik irányba. Kezdetben csak a középvonalig tudja hozni a buksiját, aztán ahogy telnek a hónapok, egyre szélesebb tartományban lesz képes mozogni vele.

2-3. hónap

Háton fektetéskor megfigyelheted, hogy az erősödő nyakizmoknak hála a baba már egyre hosszabb ideig képes megtartani középvonalon a fejét, anélkül, hogy oldalirányba elbillenne, sőt a 3. hónap végére már 180 fokban tudja fejforgatással követni a tárgyakat.

Ha hasra fekteted, középhelyzetből képes megemelni a fejét kb. 45 fokos szögben, a 3. hónap vége felé pedig megjelenik az alkartámasz is. Ekkor már az arc kb. 90 fokot zár be az alátámasztással. Szintén erre az időszakra ügyesedik annyira a baba, hogy ha a válladhoz emeled, már ő maga is megtartja a fejét.

4-5. hónap

A negyedik hónapra képessé válik az apróság arra is, hogy amikor ülőhelyzetbe húzod, fejét a gerincével egy vonalba emelje. Erre az időszakra a fejtartás tökéletesedik, és kialakul a biztos fejemelés. Ekkorra már gond nélkül tudja a fejét tartani, miközben alkartámaszban van, sőt az egyik kezével már közeli tárgyakat is megfog.

Mikor van gond a baba fejtartásával? Ezekre figyelj!

– Ha függőleges helyzetbe hozod, fejét hátrafeszíti

– Ha mindig csak egy irányba teszi le a fejét

– Ha hason fekve folyton hátracsapja a fejét

– Ha 3 hónaposan még nem emeli a fejét sem ülésbe húzáskor, sem hason fekve

– Ha 3 hónaposan még nem tudja stabilan megtartani a fejét

– Ha támaszkodás nélkül, csak törzsizomból tartja a fejét

Mi az a ferde fejtartás?

A ferde fejtartást onnan ismerheted fel, hogy a csecsemő a fejét mindig következetesen egy oldalra fordítja, míg a másik másik irányba csak alig képes ezt megtenni. Ennek a problémának számtalan negatív következmény lehet, például enyhe arc-aszimmetria alakul ki, ami kezelés hiányában tovább súlyosbodik. A ferde fejtartás szoptatási nehézségeket is okozhat, hiszen a baba jellemzően csak az egyik mellből szeretne szopni.

A ferdenyak esetén fontos, hogy szakorvosi segítséggel utánajárjatok a kiváltó okoknak, majd mihamarabb megkezdjétek a babával a rendszeres gyógytornát.

Mivel segítheted a babát a fejkontroll kialakulásában?

Hasonfekvés

Mindenféle mozgás csak hason fekve tud kialakulni, ezért rendkívül fontos, hogy már újszülött korban iktass be minden nap pocakidőt is a baba napirendjébe!

A hason töltött idő elősegíti a csecsemő nyak- törzs-és hátizmainak megerősödését, ami egy 2020-as szisztematikus áttekintés szerint nemcsak bizonyos motoros készségekre hat jótékonyan, hanem a zökkenőmentes mozgásfejlődéshez is rendkívül fontos.

Azt is meg kell említeni, hogy a hason töltött idővel megelőzhetjük a baba koponyájának ellaposodását, amit a túlzott háton fekvés okozhat.

A pocakos időre egy kemény felületen kerítsetek sort! Ehhez fektesd a földre a babát, és támaszd ki a mellkasánál egy feltekert törölközővel vagy párnával (akár játékos, cuki pocakpárnát is vásárolhatsz számára). Szintén jó megoldás, ha a hasadra fekteted, így szemkontaktusban tudtok maradni!

A pocakidőt színes-figyelemfelkető játékokkal és tárgyakkal érdemes vonzóvá tenni, mert kezdetben nem lesz túl lelkes a baba ettől a szokatlan pozíciótól.

A baba pozicionálása

Az egyre kíváncsibbá váló baba, ahogy igyekszik felfedezni a világot, szívesen nézelődik a kiságyából. Fontos, hogy akár heti rendszerességgel változtassuk a pozícióját az ágyban, így elkerülhetjük azt, hogy mindig ugyanabba az irányba fordítsa a fejét!