Baba

Mikor tudja a baba felemelni és megtartani a fejét?

Fontos mérföldkő a csecsemőkori fejlődésben, amikor a baba már képes megemelni és meg is tartani a fejét. Mikor számíthatunk erre? Segíthetjük-e valamivel?
2023. Április 05.
baba fejét emeli
Kép: Getty Images

Mint minden a csecsemőkori fejlődésben a fejemelésnél is érvényes: csak egy körülbelüli időpontot lehet meghatározni ebben az esetben is. A babák többsége valamikor 4 hónapos kor körül képes arra, hogy felemelje és megtartsa a fejét. Történhet korábban és később is, de azért van egy időablak, amin túl, már érdemes szakemberhez fordulni.

Bár úgy tűnhet, hogy a csecsemők nem csinálnak mást, csak fekszenek, valójában nagyon is sok minden történik az első hónapokban. A mozgást először a karjukkal és fejük ide-oda fordításával fedezik fel. Ez mind gyakorlás, hogy végül a nyakizmok felkészüljenek a fejük felfelé tartására.

Először csak rövid ideig, majd hosszabba is képesek lesznek megtartani a fejüket, minden más mozgásforma – támasztva hasal, gurul, felül, stb – csak ez után következik. A fej felemelése után a mellkasuk is kiemelkedik, ahogy hason fekszenek napközben. Fontos, hogy a hátukon aludjanak, de napközben legyenek a hasukon is, ezzel ösztönözve őket a fejemelésre.

Hogyan segíthetünk a csecsemőknek?

Nincs szükség arra, hogy tanítgassuk a babát, ezt a képességet meg fogja tanulni magától, amikor készen áll rá. Egyetlen dologgal segíthetünk, ha időt és teret engedünk a gyakorlásnak: legyen sokat hason, érdekes, színes tárgyakkal körülvéve. Nem kell azonnal órákban gondolkodni, eleinte bőven elég néhány perc. A fej-, nyak- és vállizmaik idővel megerősödnek.

Ha azonban a baba soha nem szeret hason lenni, sír, nyűgös, nem emeli a fejét, akkor forduljunk szakemberhez.

Forrás: verywellfamily.com