Család

Mikortól tudja megemelni a fejét a baba?

Nem is szoktunk belegondolni, milyen nagy jelentőségű dolog is ez a baba fejlődésében. De mégis mikor várható és meddig kell bekövetkeznie?
2024. Március 23.
baba
Kép: Getty Images

Tulajdonképpen az első állomásnak is nevezhető az izomfejlődés szempontjából, amikor a baba, aki addig csak feküdt, megemeli, majd megtartja a fejét. Így már egészen más perspektívából látja a világot.

A babák a testükhöz képest arányaiban nagy fejjel születnek, a nyak- és hátizmaik még nem elég erősek ahhoz, hogy megemeljék. Amikor hason fekszenek, automatikusan oldalra fordítják a fejüket, de felemelni még nem képesek. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, érdemes hasra fektetni a babát amikor ébren van és mi is ott vagyunk mellette.

A babák egy hónapos korukban már felemelhetik a fejüket, de megtartani majd csak körülbelül egy hónappal ezután lesznek képesek egy rövid időre. Amikor felemeled, még érdemes a kezeddel megtartanod a fejét. A stabil fejtartás nagyjából három hónapos korban következik be, ekkor már elég erősek az izmai, hogy ez sikerüljön. Sőt már annyira stabilan tartja, hogy nem inog a feje sem hason, sem függőleges helyzetben. A magabiztos fejemelés 4-5 hónapos korban már menni szokott a babáknak: ez azt jelenti, hogy fejét már 90 fokos szögben meg tudja tartani hason fekve, miközben támaszkodni tud öklein, tenyerein.

0-2 hónapos kora között gyanúra adhat okot, ha fejét hátra feszíti, amikor felemeled, illetve ha mindig csak az egyik irányba fordítja a fejecskéjét. Három hónaposan gyanús lehet, ha fejét mindig csak egy irányba fordítja, és sem hason fekve, sem ülésbe húzásnál nem emeli. Ha ezeket tapasztalod, azt mindenképpen jelezd a védőnőnek és a gyermekorvosnak.