Baba

Az első nagy mérföldkő: az átfordulás

Mikor fordul át a baba hasról hátra?
2024. Február 21.
baba hason
Kép: Getty Images

A kúszást, mászást, önálló felülést megelőzi az átfordulás, és általában előbb hasról hátra fordulnak át a babák, ez akár már 4 hónapos korukban bekövetkezhet. Akkor sincs semmi baj, ha ez kicsit később, úgy 6 hónaposan történik meg. Ugyanekkor, tehát 5-6 hónaposan azok a babák, akik már túl vannak a hasról átforduláson visszafelé is fordulni tudnak: hátról hasra. Ehhez a mozdulathoz erősebb nyak-, váll- és karizmokra van szükségük. Az is teljesen normális, ha fordítva történik a dolog és először a baba a hátáról a hasára fordul.

Az első fordulást nagyban inspirálhatjuk, ha gyakran helyezzük hasra a babát: ezt már életének első hetében megkezdhetjük ébrenléti óráiban. A kíváncsiságának felkeltése is erős motivációs erő: ehhez még egy izgalmas játékra sincs feltétlenül szükség, mi magunk is éppen elég érdekesek vagyunk a számára csupán azzal, ha mellé fekszünk. A próbálkozást mindenképp dicsérjük!

Mindenképp meg kell említeni a biztonságot: fordulás közben a baba nagyon könnyen legurulhat az ágyról, pelenkázóasztalról, ezért egy pillanatra sem szabad egyedül hagyni. Ha megtanul fordulni, éjszaka a kiságyában is gyakorolni fogja, ezért a rácsokkal meggyűlhet a baba. Továbbra is igyekezzünk a babát a hátára fektetve elaltatni.