Baba

Ha nem hagyja abba a baba a sírást, ezért csekkold az ujjait

Egy videó hívja fel a figyelmet arra, hogyan okozhat problémát egy hajszál vagy cérnaszál.
2022. December 14.
baba ujjak
Ha nagyon sír, az ujjait is nézd meg! (Kép forrása: Getty Images)

Több mint 7 millió megtekintésnél jár egy alvási és gyereknevelési tanácsadó, Rosey Davidson (@just_chill_mama) TikTok videója, amiben arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a baba nem hagyja abba a sírást, akkor érdemes megnézni az ujjait és a lábujjait is. Okozhat ugyanis a piciknél problémát egy ujjra csavarodott hajszál vagy cérnaszál is, ami rátekeredve elszoríthatja az ereit, a vérkeringés útját.

@just_chill_mama You need this tip!! See your doctor asap if your baby has one of these. They might remove with hair removal cream, or cut the hair off. #babycare #babytip #hairtourniquet #hairtourniquetawareness #parentingtips #parentingcoach #parentinghacks ♬ nhạc nền - Mr Chậm

A videó kommentjei között számos szülő osztotta meg a hasonló tapasztalatát, amikor babájuknál vagy kisgyereküknél is rácsavarodott egy hajszál vagy egy cérnaszál az ujjukra.

Az angol nyelvben egyébként nevet is adtak ennek a problémának: Hair Tourniquet Syndrome, ami magyarul azt jelenti, hogy haj érelszorító szindróma. A Verywell Family portál szerint ez egy ritka állapot, ami a leggyakrabban fiatal babáknál fordul elő, de érintheti az idősebb gyerekeket is. A problémát az okozza, hogy egy hajszál vagy cérnadarab szorosan rácsavarodik egy testrészre, ami lehet ujj, lábujj, vagy akár nemi szerv. Mivel a hajszál vagy a cérnaszál elszorítja a vérkeringést, bőrpír, duzzanat vagy elszíneződés látható az adott területen.

„Ez egy kiálló testrész, általában egy ujj, lábujj, vagy akár a nemi szervek duzzanata, amit egy szorosan rátekeredett hajszál vagy cérnaszál okoz” – mondta el Dr. Eric Hoppa, sürgősségi ellátásra szakosodott gyermekorvos a Verywell Family-nek.

Ha korán észreveszik és eltávolítják a hajat vagy a cérnát, a duzzanat és a bőr elszíneződése néhány óra elteltével elmúlhat, és nem lesz tartós negatív hatása. Azonban ahogy kezeletlenül egyre jobban ráfeszül az ujjra a hajszál vagy a cérnaszál, a vérkeringés és az oxigénellátás egyre rosszabb az érintett területen. „Ez a szövetek elhalásához vezethet, sőt rendkívül extrém körülmények között akár az adott terület elvesztéséhez is” – magyarázta a portálnak Dr. Hoppa.

Ez a probléma a babáknál bármely életkorban előfordulhat, de a fiatalabb csecsemőknél a leggyakoribb, és kisgyerekeknél, illetve idősebb gyerekeknél is lehetséges. Dr. Krupa Playforth gyermekorvos szerint idősebb gyerekeknél gyakran amiatt történik, mert szándékosan tekernek valamit, például egy befőttes gumit az adott testrészre.

Mi jelezheti a problémát?

Gyakran a babánál a hirtelen fellépő és hosszan tartó sírás hívja fel a figyelmet arra, hogy valamelyik testrészét elszorítja egy hajszál vagy cérnaszál. Ilyen esetben mindig ellenőrizd az ujjakat, lábujjakat és a nemi szerveket. Dr. Playforth szerint a leggyakoribb tünet a nyűgösség, de amikor a szülők megvizsgálják a testrészeket, bemélyedést láthatnak valamelyik kerületénél, olykor akár nagyon szorosat, az ujjak, a lábujjak vagy a nemi szervek duzzanatával és néha elszíneződésével együtt.

Súlyosabb esetekben, amikor az eret szorító szál szorosabbá a duzzanat pedig nagyobbá válik, előfordulhat, hogy nem látszik a haj vagy a cérna. Ennek az oka lehet az, hogy bevágott a bőrbe, és alatta van, ami azonnali orvosi segítséget igényel.

A hosszú távú sérülések kockázatának csökkentésére feltétlenül és a lehető leggyorsabban el kell távolítani az eret szorító hajat vagy cérnaszálat. Ha nem csupán nagyon felületi a sérülés, gyors orvosi ellátást igényel. Ha a bőr duzzadt, fájdalmas, vagy elszíneződött, még akkor is javasolt orvosi segítséget kérni, ha úgy gondoljuk, hogy otthon biztonságosan eltávolítható a cérnaszál vagy hajszál.

A felületi esetekben Dr. Playforth szerint a rendelőben néha szőrtelenítő szert használnak (ez nem használható a női nemi szerveknél), de ez nem mindig működik. Használhatnak még csipeszt, egyes esetekben pedig csipeszt és szikét alkalmaznak. Az eset súlyosságától függően altatásra is szükség lehet a szakember szerint.

Mire figyeljünk a megelőzés érdekében?

Segíthet megelőzni, ha a hajat copfba/kontyba fogjuk, ami különösen fontos lehet a szülés utáni hajhullás esetén. A gyakori fésülködés segíthet, hogy csökkenjen a baba kezébe kerülő hajszálak mennyisége.

De nem csak a haj okozhat problémát, hanem más olyan dolgok is, amelyek szorosan a baba ujjai, lábujjai vagy nemi szervei köré tekeredhetnek, mint például egy cérnaszál a törölközőből, a zikniból vagy a kesztyűből. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a baba testrészeit, és ha hajat vagy cérnát látunk, azt eltávolítani róluk, mielőtt bajt okozhatnának.

Forrás: verywellfamily.com