Baba

Mankó elesetteknek

A felismerés, a jó szándék, a segíteni akarás hozta létre az Anyaoltalmazó Alapítvány átmeneti otthonát. Fennállása óta több mint ezer anyának és közel kétezer gyermeknek adta vissza a reményt és a lehetőséget az új életre.
2006. Február 21.

A szükség hívta életre

A rendszerváltást követő években sokan kerültek nehéz helyzetbe, mert az alacsony bérű lakások illetve a munkásszállók száma rohamosan csökkent, és a kevésbé iskolázott, kis jövedelmű emberek nem tudtak albérletet fizetni. Ezek a tények súlyos létbizonytalanságba sodortak sokakat. Megjelentek az utcákon a hajléktalanok, a nincstelenek, a családokon belül megnövekedtek a feszültségek, gyakori jelenséggé vált a bántalmazás, az agresszió, az alkoholizmus.

1992-ben a Magyar Vöröskereszt létesített néhány szobát az otthonukat elhagyni kényszerülő, vagy egyéb okból fedél és anyagi támasz nélkül maradt anyák és gyermekeik megsegítésére, hogy a gyermekek és a mamák biztonságban együtt élhessenek. Követendő példaként 1992 novemberében – megnyitotta kapuit az Anyaoltalmazó Alapítvány első anya- és gyermekotthona Budapest XX. kerületében. A rászorulók számának folyamatosan növekedése miatt az otthon 1997 decemberében tovább bővült, így jelenleg 22 szobában 79 férőhellyel próbálják megoldani az otthon lakóinak nehézségeit. Működik egy ún. kiléptető ház is, ami az itt tartózkodás után nagyobb önállóságot biztosít az érintetteknek. Ma már országosan mintegy hetven átmeneti otthon nyújt segítséget a rászorulóknak vidéken és Budapesten. Vannak otthonok, ahol “csak” az anyák a gyermekeikkel kaphatnak oltalmat, más szállóknál viszont a teljes család ott lehet.

Átmeneti biztonság

Mint ahogy az átmeneti otthonok nevében is szerepel, az elhelyezés átmeneti időre szól, amit a gyermekvédelmi törvény szabályoz. Az anyaoltalmazó Alapítvány anyáknak és gyermekeiknek nyújt szó szerint oltalmat és az érintettek egy évig, illetve plusz fél évig vehetik igénybe az otthon szolgáltatásait.

A bekerüléssel kapcsolatban nagyobbrészt a gyermekjóléti szolgálat keresi fel az intézetet, de maguk az anyukák is jelentkeznek, ha a médián keresztül vagy ismerősöktől tudomást szereznek róla. A rendszerbe természetesen be vannak kapcsolva a védőnők, a rendőrség és a kórházak is: ők is jelzik az intézetnek, ha különleges esettel találkoznak.

Mint a legtöbb ilyen jellegű otthon, az Anyaoltalmazó Alapítvány – ami egyébként az ország legnagyobb anyaotthona – is várakozó listával működik. Sokszor bizony heteket, hónapokat kell várni a pozitív válaszra. A bekerülés egyéni elbeszélgetés alapján történik, és rendelkezni kell a kérelmezőnek egy tüdőszűrő igazolással az ÁNTSZ-től.

Az otthon finanszírozásának több pilléren kell állnia. A normatív támogatás mellett az érintettek fizetnek térítési díjat, és az otthon vezetői minden pályázati forrást megragadnak, hogy pénzhez jussanak. Az otthon életében nagy segítséget jelentenek az együtt érző emberek különféle adományai (ruhák, edények, tartós élelmiszerek).

Kisiklott életek

Mankó elesetteknek

Több okra is visszavezethető, hogy miért és hogyan kerülnek az anyák olyan helyzetbe, hogy otthonaikat elhagyják, és átmeneti otthonokba kényszerüljenek.

Általában a társadalom legszegényebb rétegeit érinti ez a probléma.

Vannak anyák, akik szociális krízisbe kerülnek, mert férjük börtönbe került és egyedül képtelenek ellátni magukat és gyermekeiket, nincs munkájuk, képtelenek fizetni az albérletet, stb..

A másik fő ok a fizikai és a lelki bántalmazás. Inkább elmenekülnek a férjtől, aki – a legtöbb esetben – súlyos alkoholizmusban szenved. Sok alkoholista férfi bántalmazza a feleségét, élettársát, és számos esetben a saját gyermekükkel szemben is ellenségesen viselkedik. A legtöbb nő többször is elmenekül otthonról, s kétségbeesetten keres rokonoknál, ismerősöknél menedéket, mire átmeneti otthonba kerül.

Mikor már odáig fajult a dolog, hogy a nő a gyerekeivel végleg anyaotthonba költözik, akkor a férfi látszólag megbánja a tettét, az égvilágon mindent megígér, majd az első ivászat után kezdődik minden elölről. Az otthonban a nők biztonságban érzik magukat, itt nem kell félniük a tettleges bántalmazástól.

Az otthon nyújtotta biztonság

Mankó elesetteknek

Az Anyaoltalmazó Alapítvány kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektet arra, hogy komplex, széles skálájú segítséget nyújtson.

Az intézmény célja nem csupán a szálláshely biztosítása, hanem az anyukák talpra állítása, életminőségének javítása. Segítséget nyújtanak a tanulásban, a munkahelykeresésben, a társadalomba való beilleszkedésben.

Az anyákat és gyermekeiket az intézet használtruha-raktárából ruhaneműkkel tudják támogatni, valamint a rászoruló családokat élelemmel és gyógyszerrel is segítik.

Az otthonban a szociális munkások keresnek gyógyírt az érintettek olyan problémáira, mint a hivatalos dokumentumok, iratok beszerzése, a munkanélküli ellátások igénylése, az anyagi támogatási lehetőség felkutatása.

Az Anyaoltalmazó Alapítvány sikeresen látja el a nők jogi képviseletét is. Az intézetben ügyvéd segíti az anyákat a jogi útvesztőkben való kiigazodásban.

Biztosított a lakók számára a szakorvosi, védőnői ellátás is. A védőnők megtanítják az anyáknak a kisdedek szakszerű ellátását és gondozását.

Működik az intézetben pszichológiai tanácsadás is, amelynek keretében mind a gyermekek, mind a felnőttek rendszeres tanácsadáson vehetnek részt. Egyébként az otthon gyermekei zavartalanul járhatnak bölcsődébe, óvodába, iskolába, ez minden kiskorúnak biztosított.

A gyermek-foglalkoztató programok, kreatív játékok elősegítik a gyerekek fantáziájának, képzeletvilágának fejlődését, javítják kézügyességüket, és sok esetben feszültség-levezetésre is szolgálnak.

A vezetőség munkahely-kereséssel is igyekszik segíteni, megpróbálja keresethez juttatni a felnőtteket, így több céggel is jó kapcsolatot alakítottak ki. A munkahely nagyon fontos, mert e nélkül nem tudják megvetni a lábukat az életben az amúgy is nehéz helyzetben lévő anyák.

Az alapítvány egyik legfontosabb és legnehezebb feladata az otthonból való kijuttatás, ezért albérleti támogatással is hozzájárulnak az új otthon megteremtéséhez.

Mindezen segítségnyújtás mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nemcsak anyaotthonokra lenne igény, hanem kedvező áron hozzáférhető szociális bérlakásokra is, mert ezeknek a családoknak az lenne a legnagyobb segítség – mondja Farkas Eszter, az Anyaoltalmazó vezetője.

Anyaoltalmazó Alapítvány
Bankszámla száma: 10200830-32315822

Forrás: HáziPatika.com