Az anyatej értékes tápanyagforrás a csecsemő számára, éppen ezért fontos, hogy megfelelően tároljuk, hogy megőrizze minőségét és biztonságos maradjon a baba számára.
A frissen lefejt anyatejet hűtőben tárolva maximum 4 napig fogyaszthatja a baba, amennyiben a hűtő hőmérséklete 4 °C vagy annál alacsonyabb. Az optimális minőség megőrzése érdekében azonban javasolt a tejet 3 napon belül felhasználni.
Mélyhűtőben történő tárolás
A mélyhűtőben tárolt anyatej eltarthatósága attól függ, milyen típusú mélyhűtőben tároljuk:
- Normál fagyasztó rekesz (a hűtőszekrény része): kb. 2 hónap
- Különálló fagyasztó (-18 °C vagy alacsonyabb hőmérsékleten): 6 hónapig megőrzi minőségét.
- Mélyhűtő (ipari, -20 °C alatt): Akár 12 hónapig is tárolható, de a legjobb íz és tápanyagmegőrzés érdekében 6 hónapon belül javasolt felhasználni.
Az anyatejet a mélyhűtőből kivéve lassan, hűtőben olvasszuk fel. A felolvadt anyatej hűtőben még 24 órán át fogyasztható, de soha ne fagyasszuk újra. Felmelegítés után a tejet 1-2 órán belül fel kell használni.
Praktikus tárolási tippek
- Mindig tiszta edényben vagy speciális anyatejes tároló zacskóban tároljuk az anyatejet.
- Jégakkuval ellátott hűtőtáskában is tárolható a tej, ha szállítanotok kell; ebben az esetben legfeljebb 24 órán belül használjátok fel.
- Mindig címkézzétek fel a tároló edényt vagy zacskót a fejés pontos dátumával.
De miért fontos az anyatej?
Az anyatej tartalmazza a baba növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot, beleértve a fehérjéket, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Ráadásul könnyen emészthető: Az anyatej összetétele tökéletesen alkalmazkodik a baba emésztőrendszeréhez, így csökkenti a hasfájás és a székrekedés kockázatát.
Nem elhanyagolható az immunológiai védelemben betöltött szerepe.Az anyatejben található antitestek (pl. IgA) védik a babát a fertőzésektől, például légúti vagy gyomor-bélrendszeri megbetegedésektől. Emellett az anyatej olyan összetevőket tartalmaz, amelyek támogatják a bélflóra egészségét, és erősítik az immunrendszert.
Sokat segít a betegségek megelőzésében is: Az anyatej csökkenti a fülgyulladás, a hasmenés, az asztma, az allergiák, valamint a cukorbetegség és az elhízás kockázatát. A benne található zsírsavak (például DHA) hozzájárulnak az agy és az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez.
Az anyatejes táplálás hatásai nemcsak a csecsemőkorban, hanem az egész élet során érezhetők, például jobb tanulási képességek vagy erősebb immunrendszer formájában. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a csecsemők életük első hat hónapjában kizárólag anyatejet kapjanak, majd a hozzátáplálás mellett is folytassák a szoptatást legalább kétéves korig vagy tovább, amíg az anya és a baba kívánja.