Baba

Baj, ha többnapos az innivaló a gyerek itatópoharában?

Arról, hogy a tej hamar megromlik és nem érdemes sokáig szabad levegőn tárolni, mindenki tud. De mi a helyzet általában?
2016. Augusztus 17.

Biztosan veled is előfordult már, hogy az üdítős pohár alján maradt még valamennyi és valahogy úgy elfeledkeztél róla, hogy csak pár nappal később találkoztál vele újra. Szakértők szerint annak a kockázata, hogy ettől a gyermeked beteg lesz, elég alacsony, feltéve ha végig a hűtőben volt.

A tej és a tejtermékek nem hűtött állapotban hamar tönkre mennek, hiszen kiváló táptalajt nyújtanak a baktériumoknak. Érdemes tehát fogyasztás után rögtön visszatenni a hűtőbe.

Az anyatej eltarthatóságáról megoszlanak a vélemények, a legfontosabb részlet azonban az anyatej tartósságát illetően a fejés részleteiben rejlik. Ha megfelelő módon sterilizált eszközökkel és körülmények között történik a tejvételezés, és az anyukák ismerik fertőtlenítés legfontosabb szabályait, az anyatej normál hűtőszekrényben + 4-5 0C-on akár 3 napig is eltartható. Célszerű egy hőmérőt is a hűtőbe applikálni.

Vedd komolyan a szavatosságot

A romlott italok és élelmiszerek fogyasztásával könnyen kerülhetnek a szervezetünkbe baktériumok, ám ellentétben a közhiedelemmel, a bajt nem feltétlenül a baktériumok okozzák, sokkal inkább az általuk a szervezetünkben termelt toxinok. S hogy milyen gyorsan derül ki a gubanc? Nyolc-tizenkét órás lappangási idő a gyakoribb baktériumok közül a Salmonellákra, az 1-5 órás lappangás pedig az egyéb baktériumokra jellemző.

A rövid lejáratú élelmiszerek nem véletlenül kapták nevüket, tényleg nem tárolhatók és fogyaszthatók sokáig. A felvágottakban, húsfélékben, halakban, sajtokban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Mit igyon a baba?
  • Miből iszik a baba?
  • Ügyeljünk a tárolásra
  • Csak a legjobb minőséget!